Data: 2006-09-17 16:16:42
Temat: Re: Knedle POMOCY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eejs3s$458$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Trillian" <t...@o...pl> wrote in message
> news:eej9fn$ehs$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam, zrobiło mi się mnóstwo knedli.
>> Czy mozna je zamrozić, a jeżeli tak to surowe czy ugotowane.
>> Proszę o szybką odpowiedź, bo całą kuchnię mam w knedlach :)
>>
>> Trillian.
>
> Ugotuj i popryskaj po wierzchu olejem, włóż do woreczków porcje na jeden
> raz i w nich wstrząsaj, aby pokryły się tym olejem, wtedy po rozmrożeniu
> nie będą sklejone, wrzucisz na patelnię i odsmażysz - posypiesz cukrem i
> cynamonem (owocowe) - pychotka. W podobny sposób możesz robić inne
> potrawy - pierogi, gołąbki itp.
Zapomniałem - także kluski wszelkiego rodzaju: leniwe, paluszki, kopytka,
hałuszki itp.
Jedynie makaronu nie mrożę, ale gdy zrobię z kilograma mąki i dziesięciu
jajek w maszynce Marcato to popryskane olejem i wstrząśnięte w wielkiej
misce z nierdzewki trzymam na dolnej półce chłodziarki przykryte pokrywką od
garnka. Wytrzymuje spokojnie do tygodnia i jest "pod ręką"... A później
szybki rosołek, czy nawet fasolowa, grzybowa, pomidorowa - z tym makaronem
pyszne. Sklepy straciły we mnie nabywcę makaronów, a dużo kupowałem.
|