Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu
.edu!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-07!sn-post-sjc-01
!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kody kulinarne
Date: Tue, 25 Sep 2007 11:38:26 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <w...@n...gazeta.pl>
<1...@c...supernews.com>
<s...@4...com>
<1...@c...supernews.com> <q...@k...net>
<c...@4...com>
<1...@c...supernews.com>
<p...@4...com>
<fdbh54$1ug$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <fdbh54$1ug$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302511
Ukryj nagłówki
BBjk wrote:
> Marcin E. Hamerla pisze:
>
>> W Polsce rasizmu nie ma i tego typu zwroty nie sa problemem.
>
>
> Jasne, w ogóle.
> Ani nawet tutaj nigdy nie było, na tej grupie.
> Odechciało mi się z tobą rozmawiać.
Mnie tez. Duzo bardziej wole polemizowac z tlustymi cwiercinteligentami,
niz z tym przedstawicielem rasy pt. >>szczupli[...]wyksztalceni oraz
dobrze zarabiajacy ludzie<<
hrehrehre, jakby powiedziala Krysia.
A z innej beczki, gratulacje dla Wladyslawa Losia za wywolanie
najdluzszego watku w tym roku! a jakby jeszcze bylo o jedzeniu!
Wlasnie czytam ksiazke na temat sredniowiecznych dan we Wloszech i
Francji (The Medieval Kitchen - Recipes from France and Italy) i coraz
ciekawsze sprawy wychynaja. Np. uzywanie soku z niedojrzalych winogron i
niedojrzalych jablek do doprawiania sosow (verjuice) albo uzywanie mleka
migdalowego zamiast krowiego do sosow i budyniow. Najprzyjemniejsze w
tej ksiazce jest to, ze sa cytowane oryginalne przepisy, a pozniej
tlumaczenia dostosowane do naszych warunkow. Ciekawe sa opisy pieczenia
chleba i budyniow w zeliwnych garnkach z pokrywkami, osypanych zarem.
Albo doprawianie rosolow sokiem ze szczawiu, zeby nadac mu ostro-zielony
kolor. Kolor potraw byl bardzo istotny i wiele potraw bylo barwionych
szafranem, lub sokami warzywnymi, zeby uzyskac nie tylko smakowo, ale i
kolorystycznie przyjemne kompozycje.
MB
|