Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dogma <d...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kolacja !!
Date: Thu, 23 Jun 2005 02:32:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 110
Message-ID: <d9d099$mhl$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d9crce$r7s$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dpl158.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1119487081 23093 83.24.145.158 (23 Jun 2005 00:38:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Jun 2005 00:38:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <d9crce$r7s$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242167
Ukryj nagłówki
Senastian Gąsiorek napisał(a):
> Witam wszystkich mam pewnien problem chciałbym
> zrobić swojej dziewczynie niespodzianke i zrobić jej kolacje taką przy
> świecach ale nie wiem co mam zrobić na tą kolacje szczerze przyznam że na
> gotowaniu nie znam się praktycznie wcale ale pomimo wszystko chciałbym
> spróbowac . Czy molibyście mi coś zaproponować co mam zrobić i ewentualnie
> jakiś przepis do tego jak to zrobić z dokładnym opisem ..
> dzięki i pozdrawiam
> sorrki za pisownie
>
>
przystawka:
Aperitif z pomidorków cherry i twarogu
Składniki:
- 6 pomidorków cherry bez skórki i 1 gałązka
- 100 g tłustego twarogu
- 4 łyżki emulsji bazyliowej (120 ml oliwy miksujemy z garścią liści bazylii
- solą i białym pieprzem)
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka przyprawy pieciu smaków
Pomidorki skrapiamy octem balsamicznym. Przekładamy do kieliszka do
martini. Twaróg mieszamy z przyprawą pięciu smaków. Układamy warstwę
twarogu na pomidorkach. Na wierzch wlewamy emulsję bazyliową. Ozdabiamy
kieliszek gałązką pomidorków koktajlowych. Podajemy z kromkami
grillowanej ciabatty.
zupa:
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
Składniki:
- 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
- najlepiej w kształcie ryżu
- 3 jajka
- sok z dwóch cytryn
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania
Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem
z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich
łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie
jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy
solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły -
nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.
danie glowne:
Cykorie w sosie Mornay
Składniki:
- 8-10 małych zwartych białych kolb cykorii
- 8-10 plastrów gotowanej szynki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wody
Sos Mornay:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 10 dag startego żółtego sera
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
Ten delikatny sos serowy powstał na cześć króla Henryka IV. Wynalazł go
Philippe de Mornay - pisarz, polityk, królewski doradca, a jak się
okazuje - także nie byle jaki smakosz. Klasyczny sos Mornay przyrządza
się na bulionie rybnym, z dwoma serami - gruyerem i parmezanem
Cykorie oczyść, wytnij gorzkie głąbiki. Umyj, włóż do garnka ze
stopionym masłem, posól, skrop sokiem z cytryny. Podlej wodą, duś 5
minut pod przykryciem. Na patelni stop masło, wsyp mąkę, zasmaż, nie
rumieniąc. Zasmażkę rozprowadź letnim mlekiem i wywarem pozostałym po
duszeniu cykorii. Gdy sos zgęstnieje, przypraw go solą, pieprzem i
sokiem z cytryny, dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Każdą kolbę
cykorii zawiń w szynkę, zwiąż nicią lub zepnij wykałaczką. Ułóż w
żaroodpornym naczyniu, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 20-25 minut w
temp. 180°C
do tego biale wino np. Domaine la Fage
deser:
Papaja marynowana w brandy
Składniki:
- 2 papaje (60 dag)
- 1/2 szklanki cukru
- około 1/2 szklanki koniaku
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Sok pomarańczowy i skórkę gotować z cukrem na małym ogniu, aż odparuje
do połowy objętości. Ostudzić i wlać tyle koniaku, ile wynosi objętość
syropu. Papaje obrać, przekroić na pół, łyżeczką usunąć pestki wraz ze
śluzowatym miąższem, opłukać i pokroić w dość cienkie cząstki. Ułożyć w
słoiku typu twist off, zalać zalewą, szczelnie zamknąć i odstawić na 5
dni do lodówki. Podawać do mięs lub jako deser, z bitą śmietaną posypaną
wiórkami czekolady.
a do deseru Tokaj a jak nie to szampan...
Moj chlopak zrobil cos takiego w godzin poza deserem...od tej pory
jestesmy razem juz 5 lat. dziala...
smacznego ;)
dogma
|