Data: 2003-05-13 13:36:30
Temat: Re: Konfitury starego kawalera
Od: "Dorota***" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
spytam o to, czym się różnią konfitury od powideł, mam jakieś
> takie mgliste pojęcie, że chyba ilością cukru, ale może się mylę? A
sposobem
Z moich danych: konfitury to owoce całe lub pokrojone, usmażone i
zawieszone w klarownym syropie cukrowym z dodatkiem lub bez dodatku syropu
ziemniaczanego lub pektyn.Powidła to przecier z owoców świeżych lub
konserwowanych, pozbawinych części niejadalnych i parakrotnie zagęszczony z
dodatkiem cukru lub bez cukru. Dla ciekawości: marmolada to produkt
galaretowaty6, połskrzepły lub skrzepły otrzymany z owoców lub jagód
przetartych i gotowancyh z cukrem, a dżem to owoc cłay lub kawałki owocu
zawieszone w półskrzepłej galarecie z dużym dodatkiem cukru.
Dorota
|