Data: 2004-02-07 21:43:55
Temat: Re: Koniak
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy ktoś mógłby mi doradzić, gdzie mógłbym znaleźć fachowe źródła na
temat
> wieku koniaku? Chodzi mi o wyjaśnienie, co znaczą litery "VS", "VSOP"
oraz
> "XO" na etykietach oryginalnego Martella (i innych znanych marek).
Cognac (koniak) - naturalna wódka gronowa o kontrolowanej nazwie
pochodzenia AOC. Produkowana ze spirytusów otrzymywanych z wina
gronowego wytwarzanego - zgodnie z dekretem z 15.05.1936 roku -
wyłącznie z białych winogron odmian: folle blanche, colombard, ugni
blanc, meslier saint-Francois, blanc ramemontils, semillions i select.
Winogrona te uprawiane są regionie Cognac w departamentach Charente i
Charente-Maritime w południowo-zachodniej Francji na łącznej powierzchni
około 95 tys. hektarów. Moc 36 - 43%; barwa od jasnożółtej poprzez
złocistą aż po złocistoczerwoną.
Klasyfikacja:
V.S. (Very Superior) - najmłodszy destylat dojrzewał co najmniej 2,5
roku
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) - dojrzewał co najmniej 4 lata
V.O. (Very Old) - dojrzewało najmniej 4,5 roku (między 4,5 a 6,5 roku)
X.O. (Extra Old) - dojrzewają od 20 do 40 lat (podobnie Napoleon)
http://wino.tam.pl/ws_pliki/strony/alkohole.html
Pozdrawiam,
Hania
--
Calvin: Verbing weirds language.
Hobbes: Maybe we can eventually make language a complete impediment to
understanding.
|