Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " JaMyszka" <j...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kości
Date: Mon, 24 Apr 2006 07:16:58 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <e2hu1a$31v$1@inews.gazeta.pl>
References: <e2dq6c$3q3$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: proxy4.os1.kn.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1145863018 3135 172.20.26.240 (24 Apr 2006 07:16:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Apr 2006 07:16:58 +0000 (UTC)
X-User: jamyszka
X-Forwarded-For: 10.104.64.227
X-Remote-IP: proxy4.os1.kn.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266920
Ukryj nagłówki
maf napisał:
> Wczoraj w sklepie widzialem kosci, takie duze, chyba wolowe.
> Pamietam, jak bylem maly, mama gotowala na takich kosciach /dziabnietych
> przez pol/ zupe, np pomidorowa.
Bo treść tej zupie nadawał szpik z tych kości:)
Sam szpik jest wyśmienity:)
Kidyś Ellea sprzedawała takie kości pokrojone w plasterki (w cenie ok. 50 gr).
Kupowałam je sobie i szpik wyjmowałam i za radą Neli Rubinstejn, dokładałam go
do farszu mięsnego do kołdunów - "W chwili, gdy go rozgryzamy, gorący płynny
szpik powinien wytrysnąć wprost na nasze podniebienie. Jest to coś pysznego".
> Mialem chec kupic taka kosc ale:
> kosci lezaly na polce, obok produktow (mielonka dla psa itp) a nie w ladzie
> chlodniczej tak jak miesa, wiec mialem watpliwosc swiezosci i czy sprzedawca
> pomyslal, ze ktos moze kupic taka kosc "nie dla psa".
> Stad moje pytanie, czy w domysle, sprzedawca traktuje kosci a takze niektore
> podroby jako gorszy gatunek (nie dla ludzi) (wystawiony w sklepie nie w
> chlodziarce, tylko na polce, gdzie temp robi swoje i po kilku godz jest
> jakby "pachnace")?
Różni są sprzedawcy, a nie każdy wie, że obowiązuje go etyka zawodowa.
> Czy kupujecie kosci?
Ja - tak;p
Niektóre zupy wymagają wręcz wywaru z kości.
> ps. mialem taka sytuacje ze gosc przede mna w kolejce, zastanawial sie co
> kupic dla psa, wykupil wszystkie serca wieprzowe z ktorych chcialem zrobic
> gulasz i skrzydla z indyka z ktorych najczesciej gotuje rosol.
Nie przejmuj się tym, że niektórzy ludzie karmią swoje zwierzaki zdrowiej niż
siebie. Wszak dr Kwaśniewski sam mówi, że swoją dietę opiera na przepisie
biblijnym - tłustości i wnętrzności.
Ugotowane, a zmielone i zmieszane z ugotowanym ryżem, serca wieprzowe są
doskonałe na farsz do zapiekanek warzywnych - wtedy czas zapiekania jest
krótki, a warzywo dalej ma apetyczny kształt (jak na pomidory).
A próbowałeś białego barszczu na podrobach? Moi znajomi zajadają się nim, jak
im go podam:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|