Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Witek <j...@p...p.lodz.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem maślany z jajkami
Date: Sun, 13 Feb 2011 15:14:56 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <ij8p19$g84$1@inews.gazeta.pl>
References: <e...@u...googlegroups.com>
<7...@r...googlegroups.com>
<btiqn3cfcybp$.18y8ahkkj4rac$.dlg@40tude.net>
<2...@x...googlegroups.com>
<4d52dcb9$0$2445$65785112@news.neostrada.pl>
<12l2r68ovhprr.xwkjgc0yshi8$.dlg@40tude.net>
<iiv52i$su5$1@inews.gazeta.pl> <ij13l8$860$1@inews.gazeta.pl>
<3jb9bffvhqbq$.1g2p7wfilmkss$.dlg@40tude.net>
<ij16jv$i61$1@inews.gazeta.pl>
<2hldd8i5ro9v$.16g9tjn04xpa7$.dlg@40tude.net>
<ij1aa7$1vt$1@inews.gazeta.pl>
<rt9bv5rc5mpc.uzdumbh5slbj$.dlg@40tude.net>
<ij1cga$9p6$1@inews.gazeta.pl>
<18f5y1q3iordd$.1jcwzi0xa0xx6$.dlg@40tude.net>
<ij3fd3$ema$1@inews.gazeta.pl> <f...@4...net>
<ij6qbr$7d0$1@inews.gazeta.pl>
<1017qvc7ok9g2$.1463rq2r6go1y$.dlg@40tude.net>
<ij8g6q$dd6$1@inews.gazeta.pl>
<1btnft41zpk06.6acneqya2voo$.dlg@40tude.net>
Reply-To: j...@p...p.lodz.pl
NNTP-Posting-Host: 178-36-8-47.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1297606507 16644 178.36.8.47 (13 Feb 2011 14:15:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Feb 2011 14:15:07 +0000 (UTC)
X-ICQ: 543516788
X-User: jakubo1313
X-Newsreader: MesNews/1.08.03.00-gb
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:334870
Ukryj nagłówki
Ikselka formulated the question :
> Dnia Sun, 13 Feb 2011 12:44:22 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Pisze xl<<<Jak najbardziej trafioną. Bakterie wrzucone do wody (w szcz.
>> <<<destylowanej)
>> <<<ulegną w końcu osmozie. Jak wszystko, co ma komórki, a wiec i scianę
>> <<<komórkową.
>
> ^
>>
>>
> To moje. Gdzie popełniłam błąd? Wskaż dokładnie.
>
> A to poniżej Twoje:
>
>> <Jeszcze jedno - zjawisko osmozy będzie, szczególnie w wodzie
>> <destylowanej, prowadzić do napełniania bakterii wodą, bo przez błonę
>> <nie wyjdą białka (mające charakter wielkocząsteczkowy).
>
> Przez błonę przede wszystkim "wychodzą" składniki rozpuszczalne. Nigdzie
> nic nie pisąłam o białkach - więc czemu się ich czepiasz akurat?
>
>> <W komórkach zwierzecych doprowadza to do lizy komórek (ciśnienie
>> <rozrywa je). Ale ściana komórkowa chroni przed rozerwaniem - sprawdź -
>> <google czy podrecznik biologi (kiedys to były pierwsze lekcje liceum
>> (w <systemie szkolnym 8+4, teraz nie wiem w jakiej klasie).
>
> Nigdzie nic nie pisałam o rozerwaniu. Pisała Ruda 102. JA pisałam (cpo
> zresztą powyżej zacytowałeś,a le powtórzę): "Bakterie wrzucone do wody (w
> szcz. destylowanej) ulegną w końcu osmozie. Jak wszystko, co ma komórki, a
> wiec i scianę komórkową." "Ulec osmozie" to znaczy utracić przez błonę
> komórkową składniki rozpuszczalne i niczego wiecej ponad to tutaj nie masz
> prawa mi ani wszem i wobec imputować.
>
>
>
> Podsumowując: mam dosyć Twoich PRZETWORÓW moich wypowiedzi. Totalne
> niezrozumienie, a wskutek tego przekręcanie moich wypowiedzi sprawia, ze po
> prostu kończę z Tobą wszelką dyskusję. PLONK.
Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy - podobno byłaś nauczycielką,
do mnie jestes nastawiona wybitnie "anty", więc zaprezentuj naszą
"dyskusję" znajomemu nauczycielowi biologii (na dowolnym poziomie
szkolnictwa. Może on Ci pokaże gdzie robisz błędy logiczne i
merytoryczne. Zreszta możesz to zrobić z każdą moja wypowiedzią
załaczając swoją wypowiedź. ;-)
Witek
;-)
|