Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Magda Brus" <M...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krepy
Date: Fri, 3 Mar 2000 14:29:08 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 68
Message-ID: <89oeo2$l6e$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <J%qv4.22188$WD.574795@news.tpnet.pl>
<20000303075148271822@[192.168.0.11]>
NNTP-Posting-Host: sekretariat.agsmedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 952090178 21710 195.205.87.47 (3 Mar 2000 13:29:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 3 Mar 2000 13:29:38 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.2106.4
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.2106.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24192
Ukryj nagłówki
." Z maki gryczanej robis sie nalesniki galettes"
a według mojej skromnej osoby galettes to maślane ciasteczka z Bretanii.
Jeśli ktoś chce mogę podrzucić przepis...
pozdrawiam
Wladyslaw wrote in message <20000303075148271822@[192.168.0.11]>...
>Marta <m...@e...elblag.pl> wrote:
>
>> Witam wszystkich (raczej czytająca niż pisząca)
>> Mam pytanko - czym francuskie krepy różnią się od naszych naleśników?
>> Ja robię naleśniki bardzo prymitywnie - mieszam mikserem 2 jajka, dużo
>> mleka, mąkę trochę cukru oraz olej i smażę, ale do tych francuskich się
nie
>> umywają (nawet kupi"am specjalną patelnię Tefala do krep, ale smak się
nie
>> poprawi" ;-))
>
>Krepy?! Krepa po polsku to rodzaj materialu. Crepes tlumaczy sie
>nalesniki i tyle.
>
>Ozywiscie przepisy w roznych krajach i regionach moga sie roznic. We
>Francji znaja tantimolles w Szampanii, landimolles w Pikardii, chialades
>w Argonne, sanciaux w Limousin, crespets w Bearn, crepes dentelles w
>Quimper. Z maki gryczanej robis sie nalesniki galettes. Do nalesnikow
>normandzkich dodaje sie calvadosu. etc, etc. Z nalesnikow mozna
>ponadto robic rozmaite dania.
>
>Podstawowe rozroznienie to oczywiscie nalesniki slone i slodkie.
>
>Przepis na slone:
>
>1/2 kg maki przesianej przez sito
>5-6 ubitych jaj
>spora szczypta soli
>
>powyzsze wymieszac
>
>do ciasta dodawac powoli 1 litr mleka, lub mleka pol na pol z woda --
>jezeli maja byc lzejsze, lub mleka pol na pol z piwem lub lekiego
>rosolu. Nastepnie 3 lyzki oleju lub oliwy dobranych smakiem do potrawy,
>ktora mamy zrobic z nalesnikow. Mozna tez dodac 2 lyzki stopionego
>masla.
>Gotowe ciasto zostawiamy na 2 godz. Przed samzeniem rozcienczamy
>odrobina wody.
>
>
>Slodkie:
>
>Sposob postepoania j.w. z nastepujacymi roznicami:
>
>maka, jajka, sol j.w. + 1 lyzka cukru z wanilia.
>Dodajemy 3/4 litra mleka i 1/4 l. wody i maly kleliszek alkoholu:
>koniaku, calvadosu lub Grand Marnier
>3 lyzki stopionego masla lub dwie lyzki masla i dwie oleju
>
>Do ciasta mozna dodac trzy lyzki cukru rafinowanego lub posypac cukrem
>pudrem po usmazeniu.
>
>Smacznego!
>
>Wladyslaw
>
>
>
|