Data: 2010-08-28 15:10:14
Temat: Re: Krew z nosa
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 28 Aug 2010 07:26:34 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):
> On 28 Sie, 12:28, Ikselka wrote:
>> [...]
>> Dzięki za wspomożenie :-)
>
> Niemazaco;p
> Sama ostatnio popijam z Herbapolu;p
> (4 zł za 20 skarpetek)
> Smakuje nawet bez cukru;)
>
>> Mam dwa pomysły nieco zwariowane:
>> a) możeby tak pozamrażać młodziutką posiekaną pokrzywę w jednorazowych
>> porcjach i dodawać sobie np do twarożku czy pasty jajecznej, sałatek itp co
>> rano na śniadanko?
>
> Hmmm... Osobiście bym suszyła, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś
> wypróbowała ten sposób.
> Ja jednorazowe porcje do zupy marchewki startej zamrażam w palcach
> rękawiczek jednorazowych (100 szt ok. 2 zł), a potem je odcinam, gdy
> potrzebuję.
Ja - w malutkich torebkach foliowych z Makro, najmniejszy rozmiar jaki
jest.
>
>> b) sok z pokrzywy zrobiony w dużej ilości (taki mam zamiar, bo właśnie
>> odrosły MŚK na jego plantacji piękne pokrzywy, młodziutkie, po koszeniu)
>> zamierzam wlać do woreczków na kulki lodu i też zamrozić.
>> Hmmm?
>
> Tak robię z naparem mięty:)
> Aha, zbiór pokrzyw odbywa się na wiosnę i jesień. I chyba chodzi nie
> tylko o "rodzaj" liścia czy korzenia, ale również o ich skład. Bo te
> liście odrośnięte po skoszeniu, to nie takie same, jak te wiosenne...
> chyba...
E, jeśli pogoda ładna, to na pewno równie wartościowe. No zgapiłam się
trochu, ale to nic :-)
> PS
> Poślę Ci na prv pozostałe zioła
Będę bardzio wdzięczna, pozdrawiam.
|