Data: 2001-02-25 00:07:22
Temat: Re: Kto chce przepis na rogaliki???
Od: "Ania Derejski" <a...@v...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa T." <e...@p...com> wrote in message
news:978osj$34u$1@news.tpi.pl...
> Chcialam wlasnie upiec tak przez wszystkich chwalone ciasto bananowe
> Magdaleny Bassett i stwierdzilam, ze moj serwer nie sciagnal postu, w
ktorym
> byl ten przepis. Bardzo prosze, podajcie mi go. W rewanzu, jesli
zechcecie,
> moge podac przepis na b. dobre rogaliki krucho-drozdzowe.
> Z
> gory dziekuje, Ewa T.
>
>
Skopiowalam ten przepis na dysku wiec moge
go podac. Chyba Magda nie bedzie miala nic przeciwko.
"CIASTO BANANOWE
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu
(jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka,
ubijac 1
minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac
1
minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco
sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka,
przelac
do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie
opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale,
mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo sie obieraja po
zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta."
koniec cytatu
Udanego pieczenia
Ania
|