Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!new
sfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!diablo.theplanet.net!newspeer.clara.net!new
s.clara.net!newsfeed.wirehub.nl!cleanfeed.casema.net!news.casema.net!not-for-ma
il
From: "Dagmara" <a...@c...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8g8pk8$q36$1@korweta.task.gda.pl> <UdUV4.11333$zA1.271846@news.tpnet.pl>
Subject: Re: Kto parzy kawę w ekspresie ciśnieniowym ??
Date: Sun, 21 May 2000 23:55:08 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4132.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4132.1200
Lines: 36
Message-ID: <39285b99$0$21949@reader3>
NNTP-Posting-Host: 7dyn109.utr.casema.net
X-Trace: reader3 958946201 21949 212.64.34.109
X-Complaints-To: http://www.casema.net/abuse
X-Abuse-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly
X-Abuse-Info: Otherwise we will be unable to process your complaint properly
X-Server-Date: 21 May 2000 21:56:41 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28315
Ukryj nagłówki
> ekspres cisnieniowy polecam szczegolnie dla "kawoszy", ma on swoje zalety
i
> wady - zaleta jest to, ze kawa jest mocniejsza i bardziej aromatyczna, niz
z
> normalnego ekspresu przelewowego, natomiast wada jest mycie wiekszej
ilosci
> czesci:(( Nastepna istotna sprawa jest sama kawa - raczej nie polecam
> gotowej zmielonej kawy (dodaja tam rozne swinstwa probujac ja
> "uszlachetnic") lepiej jest kupic "ziarenka" srednio palone, zemlec i
> dopiero zaparzyc. A najwazniejsza rzecza jest cisnienie w takim ekspresie,
> kupujac ekspres 3 lub 5 bar'owy, bedziesz miec kawe zblizona do smaku kawy
w
> ekspresie przelewowym, wiec warto wydac troche wiecej pieniedzy na ekspres
z
> cisnieniem 15 bar, wtedy roznica w smaku kawy bedzie naprawde zauwazalna.
> smacznego
Swieta prawda - bardzo wazne sa bary. Jak juz kupowac to 15-, albo
wiecej barowy. Do tego przydaloby sie jeszcze wbudowane ustrojstwo
do robienia pianki z mleka (do cappuccino). Poza tym dobra rzecza jest
nakladka (gumowa, czy plastikowa) na filtr, dzieki ktorej na kawie
pojawia sie ladna, jasnobrazowa pianka. (Ja mam ekspres firmy
De Longhi i to wszystko wlasnie sie w nim znajduje)
Co do kawy, to faktycznie zwykla sie nie nadaje. W sklepach mozna kupic
bardzo dobra kawe espresso (grubiej mielona) - Lavazza - niestety drozsza
od zwyklej.
Zakup dobrego aparatu naprawde sie oplaca dla smakosza kawy, bo
taka kawa _to_jest_dopiero_kawa :))) Az milo zaczynac dzionek :)))
Dagmara
-----------------------------------------
http://www.casema.net/~afanas
|