Data: 2000-05-21 21:55:08
Temat: Re: Kto parzy kawę w ekspresie ciśnieniowym ??
Od: "Dagmara" <a...@c...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ekspres cisnieniowy polecam szczegolnie dla "kawoszy", ma on swoje zalety
i
> wady - zaleta jest to, ze kawa jest mocniejsza i bardziej aromatyczna, niz
z
> normalnego ekspresu przelewowego, natomiast wada jest mycie wiekszej
ilosci
> czesci:(( Nastepna istotna sprawa jest sama kawa - raczej nie polecam
> gotowej zmielonej kawy (dodaja tam rozne swinstwa probujac ja
> "uszlachetnic") lepiej jest kupic "ziarenka" srednio palone, zemlec i
> dopiero zaparzyc. A najwazniejsza rzecza jest cisnienie w takim ekspresie,
> kupujac ekspres 3 lub 5 bar'owy, bedziesz miec kawe zblizona do smaku kawy
w
> ekspresie przelewowym, wiec warto wydac troche wiecej pieniedzy na ekspres
z
> cisnieniem 15 bar, wtedy roznica w smaku kawy bedzie naprawde zauwazalna.
> smacznego
Swieta prawda - bardzo wazne sa bary. Jak juz kupowac to 15-, albo
wiecej barowy. Do tego przydaloby sie jeszcze wbudowane ustrojstwo
do robienia pianki z mleka (do cappuccino). Poza tym dobra rzecza jest
nakladka (gumowa, czy plastikowa) na filtr, dzieki ktorej na kawie
pojawia sie ladna, jasnobrazowa pianka. (Ja mam ekspres firmy
De Longhi i to wszystko wlasnie sie w nim znajduje)
Co do kawy, to faktycznie zwykla sie nie nadaje. W sklepach mozna kupic
bardzo dobra kawe espresso (grubiej mielona) - Lavazza - niestety drozsza
od zwyklej.
Zakup dobrego aparatu naprawde sie oplaca dla smakosza kawy, bo
taka kawa _to_jest_dopiero_kawa :))) Az milo zaczynac dzionek :)))
Dagmara
-----------------------------------------
http://www.casema.net/~afanas
|