Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "emarcin" <e...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Kuchenka mikrofalowa - do czego?
Date: Mon, 8 Nov 2004 19:31:02 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <cmoe5k$p3t$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cm0i0o$rmr$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1jz2911srtasp.12bobyyhryo0f$.dlg@40tude.net>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<cmaa92$feh$1@inews.gazeta.pl>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<2...@s...netskasuj>
<s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<cmo1ia$7gs$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: bso30.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1099938804 25725 83.29.134.30 (8 Nov 2004 18:33:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Nov 2004 18:33:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:48371
Ukryj nagłówki
> Ale chcę zwrócić uwagę, że jest różnica w pierogach czy gołąbkach z garnka
i
> z mikrofali. Niestety mikrofala mocno wysusza potrawy. Dlatego suche dania
> średnio się do niej nadają.
"Bo pić to trzeba umić" jak mawiał bohater jednego z filmów.
Tak samo jest z podgrzewaniem. Sprawa nie polega na wsadzeniu potrawy
na talerzu i odpaleniu mikrofalki. Często trzeba się trochę zastanowić.
Pierogi, pampuchu itp najlepiej "przepłukać" pod kranem położyć na głębokim
talerzu, przykryć drugim głębokim talerzem (w miarę szczelnie) i tak
podgrzać
w mikrofali. Rzeczywiście najlepiej chwilę po zakończeniu grzania,
pozostawić układ talerzy bez zmian i ciekaw jestem czy da się odróżnić,
czy były odgrzewane w mikrofali czy na parze.
Kurczaka, boczek, kiełbasę można "upiec" w specjalnych workach foliowych.
Itd. Trzeba trochę poeksperymentować, trochę doczytać i naprawdę fajne
potrawy
można z mikrofali wyczarować.
Pamiętam śniadanie wielkanocne, kiedy zajadaliśmy się chlebem "z piekarni" z
chrupiącą skórką
(dla niewtajemniczonych - chleb z zamrażarki odpowiednio oprawiony w
mikrofali).
Używam mikrofali już prawie osiem lat. Ma wady i zalety. Pewnie że jak mam
czas i wenę
wolę patelkę. Ale schaba nafaszerowanego piersia z kurczaka przykrytego
płatami boczku,
wolę upiec w mikrofali (oczywiście w specjalnej folii).
Pozdrawiam emarcin
|