Data: 2007-08-03 10:26:42
Temat: Re: Kuchenne wspomnienia z dzieciństwa
Od: cherokee <c...@n...uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> Nie wiem, czy taki wątek już się pojawił, ale nawet jeśli - to warto go
> chyba odświeżyć :-).
> Ciekawi mnie, jakie mieliście ulubione dania w dzieciństwie.
Moje wspomnienia kulinarne z dziecinstwa są podzielone na te z babcinej
kuchni i te szkolno-stołówkowe z lat 80-tych.
Pierwsza kategoria wiaze sie z ze smakiem i zapachem królika z
lubczykiem pieczonego w prodizu i generalnie wszelkich mies pieczonych z
lubczykiem, zupą jarzynową nazywaną przeze mnie w dziecinstwie"białą".
Kuchnia babci to równiez konfitura z rózy, ciasta z owocami i woda
sodowa z dodatkiem domowego soku w czarnego bzu, podawana w szklance,
która, gdy patrząc pod światło, miała kolory teczy.
Z kolei wspomnienia kulinarne zwiazane z pobytem u drugiej babci na wsi
to mleko prosto od krowy, pszenny chleb ze śmietana i cukrem i wspaniały
sernik wiedenski pieczony w prawdziwym kaflowym piecu. No i kiełbasy
wiszące w spizarni pod sufitem, które dziadek doprawial porzadnie
czosnkiem.Oprócz tego u obu babć oczywiscie owoce zrywane prosto z
drzewa/krzaczka i zjadane natychmiast:)Hmm, te papierówki:)
Kuchnia szkolno-stołówkowa, to smak makaronu z serem białym i cukrem,
racuchów z serkiem waniliowym i kiełbasy smazonej z cebulą.
pozdr
cherokee
|