Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!news.n
ask.pl!not-for-mail
From: "Adam" <a...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia japońska w Europie.
Date: Sun, 24 Nov 2002 22:42:50 +0100
Organization: NASK - www.nask.pl
Lines: 47
Message-ID: <arrh4o$sjr$1@pippin.warman.nask.pl>
References: <arptc6$iu3$01$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: pia-167.dialup.supermedia.pl
X-Trace: pippin.warman.nask.pl 1038174169 29307 212.75.107.167 (24 Nov 2002 21:42:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Nov 2002 21:42:49 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135883
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "W. Stempniewicz" <w...@t...de> napisal w wiadomosci
news:arptc6$iu3$01$1@news.t-online.com...
> Masz racje - ale pomysl: czy niemoznosc stworzenia "prawdziwie" japonskich
> potraw tu, w Europie wyklucza mozliwosc proby ich przygotowania?
> Eksperymentow kuchennych? Bo np: czy probowales ugotowac bigos, majac do
> dyspozycji tylko wedliny niemieckie? Mozesz domysliec sie, co z tego
> wyjdzie... Dlatego bede podawac dalej odcinki o kuchni japonskiej - moze
sie
> ktos tym zainteresuje? Bo kilka maili juz dostalem - i wiem, ze ludzie te
> moje wypociny czytaja;-)))
> A co do tempury - tu sie pomyliles: to potrawa stosunkowo nowa w kuchni
> japonskiej, tak jak wszystkie inne potrawy miesne. Tradycja kuchni
> japonskiej, to nie mieso - to produkty morza. Tempura dostala sie do
Japonii
> dzieki marynarzom portugalskim - bo i slowo "tempura" pochodzi z
> portugalskiego
> Wojtek
>
Jak dobrze pamietam to Portugalia lezy w Europie, a mi chodzilo o
najbardziej europejska
japonska potrawe. Poza wszystkim tempura to nie mieso, ale warzywa i ryby
smazone w glebokim tluszczu w panierce z maki pszenno-ryzowej.
I nie zostala sprowadzona przez Portugalczyków, tylko przechwycona przez
japonczyków ponad 400
lat temu od Portugalczyków, wiec nie ma to juz wielkiego znaczenia.
To co pisze nie jest polemika a jedynie uzupelnieniem, bo nadmiernie
teoretyzujesz
mijajac sie zreszta z prawda, ja testuje kuchnie japonska zawsze u zródel i
nie na ulicznych
straganach, ale równiez w najlepszych ryokanach.
Smak japonskiego jedzenia jest nie do podrobienia w Europie i tej tezy bede
bronil do
upadlego. Róznice nie polegaja na niuansach, ale sa zasadnicze.
Pozdrawiam.
|