Data: 2005-05-03 14:06:17
Temat: Re: Kulki chlebowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa Grabowska wrote:
> Witam wszystkich,
>
> w restauracjach wloskich czesto na przystawke podawane sa tzw. kulki
> chlebowe - cieple mikro-buleczki, podawane z maslem czosnkowym, roznymi
> sosami na bazie oliwy, pesto (zielonym i czerwonym) itp. Na moje oko sa
> one robione z ciasta jak na pizze i pieczone pewnie nawet w tym samym
> piecu. Czy ktos probowal takowe zrobic?
>
> Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie sugestie,
> Ewka
Ja robilam takie kulki. Zwykle malutkie buleczki z ciasta drozdzowego na
bialej mace, a gdy upieczone, miesza sie ze stopionym maslem, w ktorym
jest podsmazony czosnek posiekany drobno. Po chwili buleczki nasiakna
maslem i beda wlasnie takie, jak wspominasz. Ciasto drozdzowe jak na
bulki, tzn drozdze, woda, maka, odrobina cukru, troche soli - wyrobic
miekkie ciasto, po powtornym rosnieciu formowac .
MB
|