Data: 2002-06-24 13:17:54
Temat: Re: Kulturalne drozdze + mikrowina
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <d...@p...com> napisał w wiadomości
news:718b.00004942.3d16ffaa@newsgate.onet.pl...
>
> Wreszcie doroslem do tego, zeby zrobic wino - na razie drozdze uzyskuje z
> rodzynek, ale nie wiem na co tam trafie dlatego wole sie zabezpieczyc na
> przyszlosc...
A zczego to wino??? Z winogron??? Teraz???
Nawiasem mówiąc odmiana Schuyler ma nadzwyczaj żywotne naturalne drożdże na
skórkach jagód, że żadnych innych do fermentacji nie potrzeba.
>
> Ah - i jeszcze ostatni pomysl dla osob ktore maja malo mijsca w
mieszkaniu -
> plastykowe kanistry 5 l na po plynie do spryskiwaczy po umyciu,
wyparzeniu,
> ponownym umyciu, wyparzeniu, .... (plyny maja bardzo silny zapach -
> szczegolnioe te tanie ...) mozna swietnie wykorzystac w tym celu. Jesl
moje
> plany sie powioda za miesiac przysle przepis na wino w butelne 1,5 l ;).
To jest grupa o dobrych smakach. Czy musisz o takich obrzydlistwach jak
plastikowe naczynia do czegokolwiek???? :-((
Pozdrawiam :-)
Janusz
|