Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.provider.pl!not-
for-mail
From: medea <e...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kupilem parowar jutro debiut - jak i czy przyprawiac
Date: Fri, 02 Sep 2005 23:03:52 +0200
Organization: Provider
Lines: 28
Message-ID: <dfaene$cee$1@proxy.provider.pl>
References: <df9nc2$mf8$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.66.7.7
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: proxy.provider.pl 1125695022 12750 10.66.7.7 (2 Sep 2005 21:03:42 GMT)
X-Complaints-To: t...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Sep 2005 21:03:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.6 (Windows/20050716)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <df9nc2$mf8$1@news2.ipartners.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247292
Ukryj nagłówki
Pawel napisał(a):
> Umylem uruchomilem wyparzyl sie juz tak wiec jutro po raz pierwszy sprobuje
> zaatakowac stek z lososia albo cycek z kurczaka.
>
> Mam pytanie czy i jak solic, pieprzyc i w ogole przyprawiac potrawy w
> parowarze? Slyszalem ze nic sie nie dodaje. Ale jak nieosolone mieso z
> kurczaka bedzie smakowalo? :-/
Ja łososia solę wcześniej i przyprawiam. Innych mięs na parze jeszcze
nie robiłam, ale wydaje mi się, że należy jednak posolić, bo po
ugotowaniu będzie za późno. Warzywa możesz śmiało posolić po.
>
> Dodatkowo mam watpliwosc (bo instrukcja jakos tego nie wyjasnia) w jaki
> sposob parowac w roznych pojemnikach produkty o roznym czasie
> gotowania/parowania? Wiem ze te co wymagaja dluzsej obrobki nalezy
> umieszczac nizej ale co zrobic jak potrawa z wyzszego poziomu juz jest OK a
> ta nizej nie do konca? Otwierac w biegu parowar? Zbyt niebezpieczne.
Trochę niebezpieczne, bo można się poparzyć. Ja zwykle na dół daję to,
co wymaga dłuższego gotowania, a w odpowiednim czasie dokładam górny
pojemnik z produktami, które muszą się gotować krócej. Wtedy nie ma
takiej sytuacji, że jedne zdążą wystygnąć zanim pozostałe się ugotują
(np. ryż gotuję na dole 35 minut i na 7 minut przed końcem dokładam
pojemnik z brokułami). Trzeba trochę poćwiczyć i uzbroić się w rękawicę
kuchenną, wtedy oparzenia się uniknie :-).
Pozdrawiam
Ewa
|