Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.insert.intranet!not-for-m
ail
From: "Evva" <e...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak inaczej
Date: Tue, 19 Feb 2002 14:40:03 +0100
Organization: InsERT
Lines: 31
Distribution: world
Message-ID: <a4tkjl$9fl$1@mail.insert.com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: intra.insert.dmz
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mail.insert.com.pl 1014126005 9717 192.168.0.245 (19 Feb 2002 13:40:05 GMT)
X-Complaints-To: n...@i...com.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Feb 2002 13:40:05 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96698
Ukryj nagłówki
"Mapet" <l...@w...pl>:
> Ale moze ktos bedzie mogl sie podzielic, jak zorbic smazonego kurczaka w
> sposob niezwykly? moze byc na ostro, na slodko, jakkolwiek sie da, ale cos
> niecodziennego, nie takiego zwyklego. Prosze, moze ktos wie? Moze ja ze swej
> strony tez pomoge jakims przepisikiem. pozdrawiam wszystkich smakoszow.
Proste, nie wiem, czy bardzo oryginalne, ale dobre i sprawdzone:
- lekko rozklepane filety z piersi kurczaka posmarować miodem (duża łyżka na filet)
i przyprawić papryką, solą, curry, ziółkami (albo czerwoną przyprawą "Delikat"
w wersji CZS), smażyć, podlewając troszkę wodą - robi się pycha sosik.
- w filety (bardziej rozklepane) zawinąć ser żółty albo suszone śliwki i kawałek
boczusia, spiąć szpilką, smażyć na małym ogniu z każdej strony, albo każde zawinąć
w torebeczkę z posmarowanej olejem folii aluminiowej, ułożyć na blaszce
i upiec w piekarniku.
- zrobić zalewę z bulionu, oliwy, soku pomidorowego, odrobiny czerwonego wina,
dużo ostrej papryki/chili, oregano, soli, wkroić do niej drobno cebulę, czosnek
i pół jabłka, ułożyć kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym, upiec.
Bardzo bardzo dobre jest też kurczacze mięsko, jeśli się przez noc marynowało
z przyprawami pokropione szczodrze octem winnym.
Pozdrawiam,
Evva
|