Data: 2002-02-19 13:40:03
Temat: Re: Kurczak inaczej
Od: "Evva" <e...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Mapet" <l...@w...pl>:
> Ale moze ktos bedzie mogl sie podzielic, jak zorbic smazonego kurczaka w
> sposob niezwykly? moze byc na ostro, na slodko, jakkolwiek sie da, ale cos
> niecodziennego, nie takiego zwyklego. Prosze, moze ktos wie? Moze ja ze swej
> strony tez pomoge jakims przepisikiem. pozdrawiam wszystkich smakoszow.
Proste, nie wiem, czy bardzo oryginalne, ale dobre i sprawdzone:
- lekko rozklepane filety z piersi kurczaka posmarować miodem (duża łyżka na filet)
i przyprawić papryką, solą, curry, ziółkami (albo czerwoną przyprawą "Delikat"
w wersji CZS), smażyć, podlewając troszkę wodą - robi się pycha sosik.
- w filety (bardziej rozklepane) zawinąć ser żółty albo suszone śliwki i kawałek
boczusia, spiąć szpilką, smażyć na małym ogniu z każdej strony, albo każde zawinąć
w torebeczkę z posmarowanej olejem folii aluminiowej, ułożyć na blaszce
i upiec w piekarniku.
- zrobić zalewę z bulionu, oliwy, soku pomidorowego, odrobiny czerwonego wina,
dużo ostrej papryki/chili, oregano, soli, wkroić do niej drobno cebulę, czosnek
i pół jabłka, ułożyć kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym, upiec.
Bardzo bardzo dobre jest też kurczacze mięsko, jeśli się przez noc marynowało
z przyprawami pokropione szczodrze octem winnym.
Pozdrawiam,
Evva
|