Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuskus
Date: Tue, 13 Feb 2001 20:54:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 30
Message-ID: <1eosc2d.jl7mz7631qc6N%wlos@tele.com.pl>
References: <96alvs$go4$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm171.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 982093928 22042 213.76.108.171 (13 Feb 2001 19:52:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Feb 2001 19:52:08 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6 (unregistered for 325 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43865
Ukryj nagłówki
Joanna Czysciak <J...@s...pl> wrote:
> Hej!
> Czy ktos moglby sie ze mna podzielic jakims pyszniutkim przepisem na te
> wlasnie kasze? Chodzi mi glownie o cieple dania.
> Pozdrawiam wszystkich!
>
> Aska
Bierzemy make grysikowa z pszenicy durum i drobno mielona make.
umieszczamy razem w naczyniu z odrobina zimnej osolonej wody.
Rozcieramy w dloniach, by maka drobna otoczyly ziarna maki grysikowej.
Otrzymany kuskus przesiewamy przez sito, dzielac go w ten sposob na
ziarna roznej wielkosci.
Nastepnie gotujemy na parze w kuskusierze. Dolny garnek napelniamy w
2/3 woda lub rosolem i doprowadzymy do wrzenia. Do gornego naczynia
wsypujemy gotowy kuskus i umieszczamy na dolnym. Miejsce styku
uszczelniamy obwiazujac wilgotna szmatka. Po 1/2 godziny zdejmujemy
gorne naczynie, wysypujemy kuskus do duzego garnka polewamy oliwa i
drobimy mase na kawaleczki. wsadzamy z powrotem do kuskusiery i dalej
trzmymamy na parze 1/2 godziny. Te operacje powtarzamy 3 razy. Na
koncu dodajemy do kuskusu kawalki masla i podajemy.
Podczas drugiego i trzeciego gotowanioa mozna dodac do wywaru w garnku
jarzyny i mieso, a do kuskusu rodzynki.
Smacznego,
Wladyslaw
|