Data: 2001-02-13 19:54:16
Temat: Re: Kuskus
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Czysciak <J...@s...pl> wrote:
> Hej!
> Czy ktos moglby sie ze mna podzielic jakims pyszniutkim przepisem na te
> wlasnie kasze? Chodzi mi glownie o cieple dania.
> Pozdrawiam wszystkich!
>
> Aska
Bierzemy make grysikowa z pszenicy durum i drobno mielona make.
umieszczamy razem w naczyniu z odrobina zimnej osolonej wody.
Rozcieramy w dloniach, by maka drobna otoczyly ziarna maki grysikowej.
Otrzymany kuskus przesiewamy przez sito, dzielac go w ten sposob na
ziarna roznej wielkosci.
Nastepnie gotujemy na parze w kuskusierze. Dolny garnek napelniamy w
2/3 woda lub rosolem i doprowadzymy do wrzenia. Do gornego naczynia
wsypujemy gotowy kuskus i umieszczamy na dolnym. Miejsce styku
uszczelniamy obwiazujac wilgotna szmatka. Po 1/2 godziny zdejmujemy
gorne naczynie, wysypujemy kuskus do duzego garnka polewamy oliwa i
drobimy mase na kawaleczki. wsadzamy z powrotem do kuskusiery i dalej
trzmymamy na parze 1/2 godziny. Te operacje powtarzamy 3 razy. Na
koncu dodajemy do kuskusu kawalki masla i podajemy.
Podczas drugiego i trzeciego gotowanioa mozna dodac do wywaru w garnku
jarzyny i mieso, a do kuskusu rodzynki.
Smacznego,
Wladyslaw
|