Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!news.e-wro.pl!not-
for-mail
From: "Qq" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kwas chlebowy, problem ?
Date: Sun, 14 Aug 2005 14:19:32 +0200
Organization: Miejskie Sieci Informatyczne e-wro
Lines: 25
Message-ID: <ddnces$cgm$1@atena.e-wro.net>
References: <s...@f...dsv.agh.edu.pl>
<dcrchq$lmr$1@news.lublin.pl>
<s...@f...dsv.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: host82-143-145-5.ip.nd.e-wro.net.pl
X-Trace: atena.e-wro.net 1124021532 12822 82.143.145.5 (14 Aug 2005 12:12:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@e...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Aug 2005 12:12:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245876
Ukryj nagłówki
>> Nie to żebym sie czepiał...ale moze trzeba było uzyć chleba razowego....
>>
>> bo to co czasem nazywa sie chlebem razowym ma nie za wiele wspólnego z
>> chlebem razowym...
>
> Wiem wiem, dowiedziałem się o tym z grupy :)
> Dlatego znalazłem mam nadzieje taki chleb na zakwasie (powinien byc
> lekko kwaśnawy zgodnie z nazwą ?)
KIlka już razy podchodziłem do kwasu chlebowego. Nie udało się. Nawet chleb
z nalepką "Na zakwasie" nie spełnił pokładanych w nich nadziei. WIęcej
powiem: przywiozłem z Ukrainy "suchy kwas", trzeba było zaparzyć zawartość
pakietu /coś jak nasza onegdysiejsza kawa Turek/, taki brykiet, potem dodać
drożdży, cukru, wody i tak dalej. W przepisie było też, że gdy wystąpi piana
kwas jest gotów do zlania. Piana nie wystąpiła. Odczekałem dwa dni i
skosztowałem szklankę. Po chwili pchułem znany wszystkim szmer w głowie -
zrobiło mi owoś jakieś chlebowe wino. Czyli - coś się działo jakby w dobrym
kierunku, tylko trzeba było zbutelkować to i shcłodzhić, czyli pewnie zatłuc
drożdże. ale się spóźniłem wyglądając owej cholernej piany.
ZOstał mi jeszcze jeden pakiet i pewnie jeszcz raz się ruszę. Jak się uda -
opowiem.
Qq
|