Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-m
ail
From: "Agnieszka CT" <a...@p...ds.uj.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: :: LECZO... pomocy !~ ::
Date: Sat, 15 Feb 2003 19:31:44 +0100
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 29
Message-ID: <b2m17t$pla$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <3...@a...waw.pl>
NNTP-Posting-Host: piast.ds.uj.edu.pl
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1045334077 26282 149.156.67.226 (15 Feb 2003 18:34:37 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Feb 2003 18:34:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146676
Ukryj nagłówki
Leczo
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 50 min.
1,5 kg zielonej papryki,
600 g pomidorow,
150 g cebuli,
6 lyzek smalcu,
2 plasterki wedzonego bekonu,
1 lyzeczka papryki, sol.
1. Papryke i pomidory umyc. Z papryki wyjac gniazda nasienne i pokroic na
plasterki. Pomidory sparzyc, zdjac skore, pokroic na cwiartki. Cebule obrac,
pokroic na plasterki a nastepnie na pol. Bekon pokroic w kostke.
2. Na patelni smazyc bekon tak dlugo, az stopi sie tluszcz. Dodac mielona
papryke, przelozyc do garnka, dodac cebule, zielona papryke, pomidory, sol i
pieprz. Najpierw gotowac na duzym ogniu, a kiedy polowa wody wyparuje,
zmniejszyc ogien, przykryc i gotowac tak dlugo, az skladniki beda miekkie.
3. Leczo mozna rowniez przyrzadzic z ryzem (wrzucic do garnka z papryka i
dolac
troche wody) lub z pieczona kielbasa, pokrojona na kawalki lub plasterki.
Mozna takze przed podaniem wbic do leczo 1 lub 2 jajka.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona
64.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5354.htm
pozdrawiam Agnieszka
|