Data: 2003-02-15 18:31:44
Temat: Re: :: LECZO... pomocy !~ ::
Od: "Agnieszka CT" <a...@p...ds.uj.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Leczo
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 50 min.
1,5 kg zielonej papryki,
600 g pomidorow,
150 g cebuli,
6 lyzek smalcu,
2 plasterki wedzonego bekonu,
1 lyzeczka papryki, sol.
1. Papryke i pomidory umyc. Z papryki wyjac gniazda nasienne i pokroic na
plasterki. Pomidory sparzyc, zdjac skore, pokroic na cwiartki. Cebule obrac,
pokroic na plasterki a nastepnie na pol. Bekon pokroic w kostke.
2. Na patelni smazyc bekon tak dlugo, az stopi sie tluszcz. Dodac mielona
papryke, przelozyc do garnka, dodac cebule, zielona papryke, pomidory, sol i
pieprz. Najpierw gotowac na duzym ogniu, a kiedy polowa wody wyparuje,
zmniejszyc ogien, przykryc i gotowac tak dlugo, az skladniki beda miekkie.
3. Leczo mozna rowniez przyrzadzic z ryzem (wrzucic do garnka z papryka i
dolac
troche wody) lub z pieczona kielbasa, pokrojona na kawalki lub plasterki.
Mozna takze przed podaniem wbic do leczo 1 lub 2 jajka.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona
64.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5354.htm
pozdrawiam Agnieszka
|