Data: 2001-07-11 07:14:15
Temat: Re: Langosze
Od: "MałaM" <m...@d...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "grzegorz" <g...@p...pl> napisał w wiadomości
news:3b4b0b94@news.vogel.pl...
> Czy zna ktos moze przepis na te wegierskie
> "placuszki".
Poniżej zamieszczam przepis, który w styczniu podawał na grupie Włądysłąw
Los.
Wypróbowałam, langosze wychodzą pyszne, zwłaszcza posypane drobno utartym
żółtym serkiem.
Pycha!
MałaM
40 dkg bialej maki pszennej
2 ugotowane i utluczone ziemniaki
3 dkg drozdzy
1 szklanka letniego mleka
cukier
sol
olej
Drozdze rozrobic z 1/ szklanki mleka i odrobina cukru
Make przesiac, wsypac do miski, posrodku zrobic dolek, do ktorego wlac
rozczyn drozdzy, dodda mase z ziemniakow i lyzke oleju, dodac reszte
mleka, sol do smaku i wyrobic ciasto o konsystencji nieco twardszej, niz
na kluski kladzione. Posypac maka i zostawic pod przykryciem, w cieplym
miejscu na godzine. Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na
wrzacym oleju -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga
strone juz bez przykrycia.
|