Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-onli
ne.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lasagna Vegie pomyslY?
Date: Tue, 12 Apr 2005 20:49:56 +0200
Organization: T-Online
Lines: 22
Message-ID: <d3h594$ubr$00$5@news.t-online.com>
References: <3...@u...de> <6...@n...onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1113331812 00 31099 U0TkrxYJHla1ETh 050412 18:50:12
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: Z4bsB0ZSYe67QLg6Y1AF3dNuLXzCLE28v2mIntDmnTETqT0SzFR947
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (X11/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <6...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236965
Ukryj nagłówki
Aretkka wrote:
>
>>no normalne makaronowe: mąka, jajo, ciepła woda. Do tego dodaję
>>ciapciatego szpinaku (tego bez śmietany) i gotuję w płatach.
>
> W makaronach domowej roboty jestem specjalistka!:-)). Umien robić nitki,
> krajankę, łazanki. Zazwyczaj robię 4 duże płaty, no takie, na całą stolnicę,
> trochę podsuszę i ciach. Bez Twojej "ściągi" jak gotować całe płaty nie poradzę
> sobie :-(. Bo nie mam tak dużego garnka. Proszę o instruktaż, czy płaty ciasta
> można składać? ( jak pytanie głupie, to proszę się nie śmiać :-) ) Czy ciasto
> nie poskleja mi się? Czy może bezpieczniej, podzielić na 4 części każdy płat i
> gotować oddzielnie? Och, to byłoby 16 "gotowań w jednym garze! Pozdrawiam Areta
no nie, balii do prania nie potrzebujesz. Ja kroję na płaty wielkości
mniej więcej A5 (znaczy karta zeszytowa). Może być postrzępione, bo i
tak dopasowywujesz do formy. Sztukować też można. Gotować musisz po 1-2
płatki na raz. Wystarczy al dente, reszta się zrobi w pieczeniu. Potem
ląduje toto w misce z zimną wodą, by się klucha nie zrobiła. Do wody
dodaję trochę oleju, by się nie kleiły. A do gotowania bierzesz
największy (średnicą) garnek.
Waldek
|