Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lazania
Date: Sat, 1 Sep 2001 20:51:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 42
Message-ID: <9mraji$gb3$1@news.tpi.pl>
References: <9mr65i$n0d$1@riot.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: caf-adm.artcom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 999370162 16739 195.205.186.34 (1 Sep 2001 18:49:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Sep 2001 18:49:22 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Lazania
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65407
Ukryj nagłówki
Użytkownik Gosia Sliwinska <f...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9mr65i$n0d$...@r...atman.pl...
> Witam serdecznie !!!
> Mam takie pytanko jak robi sie lazanie , nie jadlam jej ale slyszalam ze
> jest super .
> Podobno nie zle sa te sosy no tak ale jak zrobic :(
> Czekam na pomoc .
>
> Gosia
sosy, to na pewno beszamelowy, podstawa do lazanii
dwie prawie plaskie lyzki mąki, leciutko zrumienic na 3 lyzkach oleju z
odrobina soli
potem dodajemy 2 szklanki mleka i rozpuszczona kostke rosolowa [w polowie
szklanki wrzontku]
wszystko razem mieszamy i na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia
jak juz zgestnieje [troche gesciejsze niz smietana] odstawic z ognia
w garczku rozbeltac jajko, i powoli wlewac mase mleczno-maczna
mieszac tak zeby jajko sie nie scielo
tym smarowac kolejne warstwy lasani
a jesli chodzi o nadzienie....
ja laduje kilogram mrozonego szpinaku z duza iloscia czosnku na jedna
warstwe , a na druga kawalki podsmazonego kurczaka, cebulka, pokrojona w
paseczki papryka i na koncentrat pomidorowy
na wierzch warstwa platkow lasani, sos beszamelowy i starty zolty serek
i przyprawy: pieprz czarny, oregano, papryka ostra i sol ziolowa
wszystko razem do pieca na jakies 30 minut [gora 30 minut, nie dluzej bo
bedzie paciaja]
temp. jakos 200-220 stopni celsjusza
pyycha wychodzi
zobacz jeszcze na http://www.kulinaria.pl/przepis.php?nr=147&p=1
smacznego:)
pozdry Monika
|