Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lodowiec
Date: Thu, 6 Sep 2001 14:43:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <9n7qvl$16n$1@news.tpi.pl>
References: <3...@k...umcs.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 999780149 1239 217.97.24.161 (6 Sep 2001 12:42:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Sep 2001 12:42:29 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Lodowiec
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66489
Ukryj nagłówki
Użytkownik Beata M. <b...@k...umcs.lublin.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...umcs.lublin.pl...
> Dzien dobry:-)
>
> Dzis rano po raz pierwszy w zyciu zrobilam ciasto zwane lodowcem
Śmieszny zbieg okoliczności, bo dzisiaj rano wklepywałam na swoja stronę
bardzo podobny przepis. Ciasto jest rzeczywiści pycha. Moje wygląda tak,
żeby nie krzyczeli wklejam, nie odsyłam. Jeszcze innego lodowca robi moja
kolezanka. Jest fantastyczny, bez galaretek, z kakao i mnóstwem, ale to
mnóstwem owoców. Wezmę od niej przepis i tez napiszę.
5 żółtek
szklanka cukru
czubata łyżka budyniu śmietankowego albo waniliowego
szklanka ciepłego mleka
kostka masła
4 galaretki
biszkopty
brzoskwinie z puszki
rodzynki
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z budyniem w proszku.
Powoli wlac mleko i gotowac na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas
mieszając (Jak nie będziecie mieszać to uzyskacie piękne twarde kluchy). W
oddzielnym naczyniu utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce ciepłej masy,
dalej ucierać. Połowę masy wymieszać z kakao. Obie części, jasną i ciemną
wymieszać z galaretkami cytrynowymi rozpuszczonymi w połowie porcji wody i
ostudzonymi.
Dno tortownicy wyłożyc lakko namoczonymi w mleku okrągłymi biszkoptami.
Wylać na nie jasna masę z kawałeczkami brzoskwiń. Odstawic do lodówki, żeby
szybciej stężała. Teraz wylać masę z kakao i rodzynkami. Odstawić do
zastygnięcia. Ostatnia warstwa to serek waniliowy połączony z galaretką w
1/2 do 3/4 porcji wody. Kolor i smak może być dowolny. Można włożyc do niej
kilka biszkoptów.
Na wierzch wylewamy galaretke brzoskwiniową z dużą ilościa brzoskwiń z
puszki.
Jesli starczy Wam cierpliwości przy mieszaniu składników, to uzyskacie
pyszne zimne ciasto z lodówki, w sam raz na przyjęcie gości.
Pozdrawiam
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|