Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Loosiu
Date: Mon, 18 Sep 2000 21:47:50 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 38
Message-ID: <1eh6bc6.1kaqh7u8vfuttN%wlos@tele.com.pl>
References: <D57x5.318$9Ht.23068752@news.randori.com>
<1eh4dru.1wvz6uwlnd0wkN%wlos@tele.com.pl>
<f...@4...com>
NNTP-Posting-Host: po208.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 969306394 26928 213.76.110.208 (18 Sep 2000 19:46:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2000 19:46:34 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 177 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34043
Ukryj nagłówki
Boruta - the Prince of Polish Darkness <b...@i...org> wrote:
> On Sun, 17 Sep 2000 21:27:06 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
> wrote:
>
>
> >Gdybys zapytal o najstarsze przepisy kuchni polskiej, ktore znam, to
> >pochodza z XV wieku.
> >
> >Pozdrawiam,
> >
> >Wladyslaw
>
> No to wpadles ;-)
> Jakie to przepisy - bylbym wdzieczny za informacje !!!
Troche wpadlem, bo nie ma zadnej gwarancji, ze to na pewno polskie
przepisy, chociaz jest dosc prawdopodobne, ze wywodza siez polskiej
kuchni. Pochodza z czeskiego zbioru porad kuchennych: "Spis o krmiech
kterak maji delany byti" ktory wymienia 6 dan "po wegiersku" i 5 dan "po
polsku" -- baranek po polsku, i 4 odmiany przepisu na szczupaka po
polsku. Charakterystyczna cecha dan "po polsku" jest to, ze sa one
gotowane i prosto przyprawiane. Oczywiscie, moglo byc tak, ze pewien
typ dania nazywal sie wowczas "po polsku", nawet jezeli nie wystepowal w
kuchni polskiej, ale niewykluczone, ze dania te rzeczywiscie pochodzily
z Polski.
Przepis na szczupaka po polsku wyglada mniej wiecej tak:
Sprawionego szczupaka kraje sie na kawalki i wrzuca do osolonego wrzatku
w ktorym sie gotuje. Ugotowane kawalki sie odcedza. Drobno pkrajana
cebule gotuje sie w wodzie, a ugotowana dzieli na dwie czesci. Polowe
cebuli nalezy utluc z pietruszka, rozprowadzic winem albo octem,
przetrzec przez sito, wlozyc do miski, a na to polozyc kawalki
szczupaka. Przyprawiac wszelkimi przyprawami oprocz gozdzikow. Druga
polowe cebuli zabarwic szafranem i dac ja na wierzch ryby.
Wladyslaw
|