Data: 2000-09-18 19:47:50
Temat: Re: Loosiu
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Boruta - the Prince of Polish Darkness <b...@i...org> wrote:
> On Sun, 17 Sep 2000 21:27:06 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
> wrote:
>
>
> >Gdybys zapytal o najstarsze przepisy kuchni polskiej, ktore znam, to
> >pochodza z XV wieku.
> >
> >Pozdrawiam,
> >
> >Wladyslaw
>
> No to wpadles ;-)
> Jakie to przepisy - bylbym wdzieczny za informacje !!!
Troche wpadlem, bo nie ma zadnej gwarancji, ze to na pewno polskie
przepisy, chociaz jest dosc prawdopodobne, ze wywodza siez polskiej
kuchni. Pochodza z czeskiego zbioru porad kuchennych: "Spis o krmiech
kterak maji delany byti" ktory wymienia 6 dan "po wegiersku" i 5 dan "po
polsku" -- baranek po polsku, i 4 odmiany przepisu na szczupaka po
polsku. Charakterystyczna cecha dan "po polsku" jest to, ze sa one
gotowane i prosto przyprawiane. Oczywiscie, moglo byc tak, ze pewien
typ dania nazywal sie wowczas "po polsku", nawet jezeli nie wystepowal w
kuchni polskiej, ale niewykluczone, ze dania te rzeczywiscie pochodzily
z Polski.
Przepis na szczupaka po polsku wyglada mniej wiecej tak:
Sprawionego szczupaka kraje sie na kawalki i wrzuca do osolonego wrzatku
w ktorym sie gotuje. Ugotowane kawalki sie odcedza. Drobno pkrajana
cebule gotuje sie w wodzie, a ugotowana dzieli na dwie czesci. Polowe
cebuli nalezy utluc z pietruszka, rozprowadzic winem albo octem,
przetrzec przez sito, wlozyc do miski, a na to polozyc kawalki
szczupaka. Przyprawiac wszelkimi przyprawami oprocz gozdzikow. Druga
polowe cebuli zabarwic szafranem i dac ja na wierzch ryby.
Wladyslaw
|