Data: 2001-12-22 18:28:08
Temat: Re: Losos
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam 3 pytania:
> Czy ktos smarzyl lososia?
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Łosoś tym się różni od innych, swojskich rybek tym, że jego dzwonka, tzw
Steki z Łososia są bardzo wypełnione , wręcz okrągłe lub eliptyczne i
stosunkowo grube. Do tego często są zamrożone - to te z Centrali Rybnej, w
Hipermarketach na ogół Łosoś jest świeży. Takie Steki przygotowuje się
bardzo szybko. Wystarczy Steki ze wszystkich stron opruszyć mąką, a potem
położyć na gorącej, ale nie za gorącej patelni. Rybka musi się smażyć
(delikatnie) po pięć minut na stronę, a płaska powierzchnia Steków powinna
przyjąć słomkowy kolor. Na patelni powinien być conajmniej milimetr oleju,
Łosoś jest bardzo chudą rybą i nie chłonie tłuszczu z patelni. Jakiekolwiek
swędy, dymy i rybne zapachy świadczą o przegrzaniu patelni i są be!
Pozdrowienia i Serdeczne Życzenia Świąteczne dla wszystkich, Tadeusz
Post Scriptum: Identycznie przygotowuję rozklepane kotlety schabowe, różnią
się tylko tym że panieruję je w jajku i bułce tartej.
|