Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!polnews.pl!n
ot-for-mail
From: "Lenka" <m...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lukier
Date: Thu, 20 Nov 2003 07:02:53 +0100
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 49
Message-ID: <0...@p...pl>
References: <bpd9sc$m0u$1@korweta.task.gda.pl> <bpdt9c$803$1@inews.gazeta.pl>
<bpdvji$6qd$1@news.onet.pl> <bpgmug$2918$1@foka1.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1069308173 13409 194.181.190.181 (20 Nov 2003 06:02:53
GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Nov 2003 06:02:53 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 217.153.71.150
X-Original-NNTP-Posting-From: 217.153.71.150
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179978
Ukryj nagłówki
>A moja babcia ;) do pudru dodaje sok z cytryny i robi sie lukier cytrynowy.
>Niezly, choc wlasciwie w lukrowaniu nie gustuje.
>
>Pozdrawiam
>A(grest)
Polecam sprawdzone przepisy:
1 przepis - przekaz rodzinny, 2-5 z książki "Ugotujmy to dzisiaj".
1. Glazura Białkowa
225 g cukru pudru, 1/2 cytryny, 1 białko
Wszystko wymieszać trzepaczką na jednolitą, gęstą masę.
2. Lukier z serka śmietankowego
225g serka śmietankowego, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki przecieru z jabłek, 1
1/4 szklanki cukru pudru.
Serek z masłem utrzeć, dodać przecier. Miksować powoli dodając cukier. Uwaga:
przecier musi być gęsty.
3. Lukier czekoladowy Jiffy
1/4 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe kakao, 2 szklanki cukru pudru, 1/2
szklanki mleka (to nie pomyłka, że ilość mleka jest w 2 częściach).
1/4 szklanki mleka podgrzać. Dodać kakao. Zmiksować. Utrzeć z cukrem, dodając
pozostałą porcję mleka. Schładzać w lodówce ok. 1 godziny, miksując co jakiś
czas.
4. Lukier z brązowego cukru
80g masła, 1 szklanka cukru brązowego, 1/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru
pudru.
Do rondelka włożyć masło, cukier i mleko. Gotować 2 minuty. Dodać cukier
puder - utrzeć.
5. Lukier waniliowy
3 białka, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 1/4 esencji waniliowej, 2 łyżki soku
pomarańczowego.
Wszystko miksować aż zgęstnieje. Ewentualnie dodać 3-5 łyżek cukru pudru.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 2 szklanek lukru. Nadmiar przechowuję ok.
tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku lub miesczce przykrytej folią
spożywczą, na górnej półce w lodówce. Możliwe, że da się dłużej ale po
tygodniu nie mam już czego przechowywać ;P
Niech Wam będzie słodko!
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|