Data: 2003-11-20 06:02:53
Temat: Re: Lukier
Od: "Lenka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>A moja babcia ;) do pudru dodaje sok z cytryny i robi sie lukier cytrynowy.
>Niezly, choc wlasciwie w lukrowaniu nie gustuje.
>
>Pozdrawiam
>A(grest)
Polecam sprawdzone przepisy:
1 przepis - przekaz rodzinny, 2-5 z książki "Ugotujmy to dzisiaj".
1. Glazura Białkowa
225 g cukru pudru, 1/2 cytryny, 1 białko
Wszystko wymieszać trzepaczką na jednolitą, gęstą masę.
2. Lukier z serka śmietankowego
225g serka śmietankowego, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki przecieru z jabłek, 1
1/4 szklanki cukru pudru.
Serek z masłem utrzeć, dodać przecier. Miksować powoli dodając cukier. Uwaga:
przecier musi być gęsty.
3. Lukier czekoladowy Jiffy
1/4 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe kakao, 2 szklanki cukru pudru, 1/2
szklanki mleka (to nie pomyłka, że ilość mleka jest w 2 częściach).
1/4 szklanki mleka podgrzać. Dodać kakao. Zmiksować. Utrzeć z cukrem, dodając
pozostałą porcję mleka. Schładzać w lodówce ok. 1 godziny, miksując co jakiś
czas.
4. Lukier z brązowego cukru
80g masła, 1 szklanka cukru brązowego, 1/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru
pudru.
Do rondelka włożyć masło, cukier i mleko. Gotować 2 minuty. Dodać cukier
puder - utrzeć.
5. Lukier waniliowy
3 białka, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 1/4 esencji waniliowej, 2 łyżki soku
pomarańczowego.
Wszystko miksować aż zgęstnieje. Ewentualnie dodać 3-5 łyżek cukru pudru.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 2 szklanek lukru. Nadmiar przechowuję ok.
tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku lub miesczce przykrytej folią
spożywczą, na górnej półce w lodówce. Możliwe, że da się dłużej ale po
tygodniu nie mam już czego przechowywać ;P
Niech Wam będzie słodko!
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|