Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshub.
sdsu.edu!newsfeed.news2me.com!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.
tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MAKARON I UTEN_SYLIA
Date: Thu, 6 Apr 2006 08:52:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <e12duv$l99$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e12cp5$g34$1@nemesis.news.tpi.pl> <e12cu4$h7b$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abco208.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1144306463 21801 83.6.230.208 (6 Apr 2006 06:54:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Apr 2006 06:54:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0614-1, 2006-04-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264957
Ukryj nagłówki
"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e12cu4$h7b$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e12cp5$g34$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
>> http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=10&id4=
1
>
>
> No i? Zachęcasz czy przeciwnie?
>
> pozdr.
> Basia
Witaj!
Zachęcam, ceny niewygórowane i sam używam maszynki do makaronu tej firmy
(włoska) - lasagne i dowolnej długości spaghetti nie stanowią problemu - na
dwie osoby nawet podsuszać makaronu nie trzeba.
Ciasto (10 jajek na 1kg mąki, żadnej wody) wyrabiam w automacie (dwa
mieszadła) do chleba (opcja "teig"), nie mam malaksera itp. robota, więc
później tylko dognieść na stolnicy, podzielić nożem na paski, posypywać
obficie mąką, aby się nie kleiło i najpierw na wałki gładkie - zamiast
długiego wałkowania na stolnicy, najpierw na grube taśmy, później na
stosownej grubości, później na wałki tnące - tasiemki lub nitki.
Garnek 10l wody (może być mniejszy), trochę oleju słonecznikowego na wodę i
sól (nie dodaję do ciasta), wrzuca się do garnka na wrzątek odbierany prosto
z maszynki makaron, po ugotowaniu (jest "al dente" mimo ugotowania "do
końca". Wybiera się cedzakiem i wrzuca do takiej plastikowej podwójnej
miski - wewnętrzna jest cedzakiem - wypełnionej zimną wodą. Po zahartowaniu
wyjmuje cedzak i stawia się do obcieknięcia, następnie wyrzuca się do miski
lub innego naczynia i polewa tym samym olejem i wstrząsa. Taki makaron mamy
na kilka dni, po wrzuceniu do rosołu makaron sam się rozdziela...
Polecam inne urządzenia, w tym żaroodporne naczynia...
Pozdrowienia!
Panslawista
|