Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MAKARON I UTEN_SYLIA
Date: Thu, 6 Apr 2006 09:01:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <e12ec1$7u8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e12cp5$g34$1@nemesis.news.tpi.pl> <e12cu4$h7b$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e12duv$l99$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abco208.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144306882 8136 83.6.230.208 (6 Apr 2006 07:01:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Apr 2006 07:01:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0614-1, 2006-04-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264958
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e12duv$l99$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Basia" <b...@o...pl> wrote in message
> news:e12cu4$h7b$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:e12cp5$g34$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>
>>> http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=10&id4=
1
>>
>>
>> No i? Zachęcasz czy przeciwnie?
>>
>> pozdr.
>> Basia
>
> Witaj!
>
> Zachęcam, ceny niewygórowane i sam używam maszynki do makaronu tej
> firmy (włoska) - lasagne i dowolnej długości spaghetti nie stanowią
> problemu - na dwie osoby nawet podsuszać makaronu nie trzeba.
> Ciasto (10 jajek na 1kg mąki, żadnej wody) wyrabiam w automacie (dwa
> mieszadła) do chleba (opcja "teig"), nie mam malaksera itp. robota, więc
> później tylko dognieść na stolnicy, podzielić nożem na paski, posypywać
> obficie mąką, aby się nie kleiło i najpierw na wałki gładkie - zamiast
> długiego wałkowania na stolnicy, najpierw na grube taśmy, później na
> stosownej grubości, później na wałki tnące - tasiemki lub nitki.
> Garnek 10l wody (może być mniejszy), trochę oleju słonecznikowego na wodę
> i sól (nie dodaję do ciasta), wrzuca się do garnka na wrzątek odbierany
> prosto z maszynki makaron, po ugotowaniu (jest "al dente" mimo ugotowania
> "do końca". Wybiera się cedzakiem i wrzuca do takiej plastikowej podwójnej
> miski - wewnętrzna jest cedzakiem - wypełnionej zimną wodą. Po
> zahartowaniu wyjmuje cedzak i stawia się do obcieknięcia, następnie
> wyrzuca się do miski lub innego naczynia i polewa tym samym olejem i
> wstrząsa. Taki makaron mamy na kilka dni, po wrzuceniu do rosołu makaron
> sam się rozdziela...
> Polecam inne urządzenia, w tym żaroodporne naczynia...
>
> Pozdrowienia!
> Panslawista
Do maszynek do makaronu jest przystawka z silnikiem, oraz przystawki do
pasztecików i pierogów, nie wiem jak pracują, ale zamierzam kupić.
http://www.marcato.net/mod-recipes-display-lid-87-pi
d-12.phtml
|