Data: 2004-05-12 06:22:35
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiedźma w wiadomości news:c7rem9$cci$1@kastor.ds.pg.gda.pl pisze:
> Właśnie nie wiem niby dlaczego:-) dlatego mi nie pasowało, to co
> przeczytałam w książce (bo ja tam widzę sugestię, że tylko tłuszcz się
> może odłożyć, co mi trochę podpadało).
Kazdy pisze to, co mu pasuje. Slawek np. uparcie twierdzi, ze odkladaja sie
jedynie weglowodany :) Swoj punkt widzenia opieram na lekturze podrecznikow
biochemii oraz zwyklej, zdrowej logice.
Odnosnie odkladania tkanki tluszczowej nalezaloby pamietac o dwoch rzeczach:
1. Dieta niezrownowazona, zawierajaca AFAIR mniej niz 5% tluszczu,
potencjalnie prowadzic moze do wzmozonego odkladania sie tkanki tluszczowej
dlatego, ze wywoluje zintensyfikowanie procesow syntezy kwasow tluszczowych
de novo w samych komorkach tluszczowych. W warunkach wiekszej podazy
tluszczu w diecie ta synteza zajmuje sie praktycznie jedynie watroba, wiec
znajduje sie ona pod wieksza kontrola (np. ilosc substratow, w tym przypadku
pirogronianu i mleczanu, dostarczanych z innych tkanek krwiobiegiem).
2. Poziom wydzielania insuliny zalezy nie tyle od stezenia cukru we krwi, co
od tempa wzrostu tego stezenia. Powolny wzrost pobudza sekrecje insuliny w
mniejszym stopniu, niz wzrost gwaltowny, co przeklada sie bezposrednio na
tempo magazynowania tluszczu w komorkach tluszczowych.
IMHO oba zjawiska stoja u podstaw skutecznej diety odchudzajacej, pomijajac
oczywiscie jedzenie "na miare mozliwosci" oraz aktywnosc fizyczna.
|