Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!lsanca1-snf1!news.gtei.net!n
ewsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Magda Bassett - prosba
References: <3...@i...zabrze.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 40
Date: Tue, 30 Oct 2001 11:59:53 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1004471989 4.33.132.12 (Tue, 30 Oct 2001 11:59:49 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Oct 2001 11:59:49 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77716
Ukryj nagłówki
Magda Rzepka-Kosinska wrote:
>
> Czesc Magda!
> Jako, ze zawsze slucham Twoich porad :))) zwracam sie do eksperta z
> nastepujacym pytaniem. Otoz znalazlam przepis na rogaliki orzechowe, w
> tej chwili nie pamietam proporcji ale w przepisie nie bylo proszku do
> pieczenia ni sody. Czy moze tak byc czy jednak przepis wydrukowano z
> bledem?
> Chce sprobowac a przy okazji nie zmarnowac 20 dag orzechow laskowych :)
> Pozdrawiam,
> Magda
Nie podawalam przepisu na takie rogaliki, ale chetnie przepis obgadam.
Oto jeden, ktory znalazlam w archiwach. Podala je Ewa, w sierpniu 1999 roku.
>>>
Ja bardzo lubie tzw. rogaliki orzechowe;
30 dkg maki
20 dkg margaryny
15 dkg mielonych orzechow
15 dkg cukru
1 jajo
Zarobic z tego ciasto i zostawic na 2 godziny w lodowce. Zrobic waleczki
grubosci malego palca i porozcinac na ok. 5 cm. kawalki. Rozlozyc na
posmarowanej blasze wygiete w ksztalt rogalikow. Piec 15 minut w temp.
180-200 stopni C.
Obtaczac w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.
Sa wysmienite do herbaty i mozna je dlugo przechowywac, chociaz u mnie w
domu juz na drugi dzien ich nie ma.
<<<<
Ciasto wyglada na kruche, wiec nie wymaga proszku. Zamienilabym
margaryne na maslo.
Magdalena Bassett
|