« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2016-12-19 19:23:16
Temat: Re: MajonezAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-18 o 21:28, samya pisze:
>> W dniu 18.12.2016 o 19:26, Animka pisze:
>>> W dniu 2016-12-18 o 17:58, stefan pisze:
>>>> W dniu 2016-12-18 o 17:27, Animka pisze:
>>>>
>>>>> Muszę na google poszukać coś na temat własnoręcznie klarowanego
>>>>> masełka,
>>>>> bo nic o tym nie wiem:-(
>>>>> W ogóle chyba nigdy nie jadłam klarowanego masła.
>>>>>
>>>> służę pomocą i polecam. Naprawdę dobre!
>>>> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc
/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>> Dzięki, przeczytałam. Wolę jednak nieklarowane :-)
>>>
>>>
>> Klarowane jest niezastapione do smazenia, dodawania do zup i
>> generalnie do potraw na goraco.
>> Zwykle maslo bym uzywala tylko na zimno. Do kanapek.
>>
> Ja dodaję do prawie wszystkiego. Smażę na nim naleśniki, jajecznicę itp.
> Pycha.
>
Ja też używam ciągle - j.w. oraz do fasolki szparagowej, kalafiora,
smażenia i pieczenia ryb.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2016-12-19 22:12:48
Temat: Re: MajonezW dniu 2016-12-19 o 19:23, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-12-18 o 21:28, samya pisze:
>>> W dniu 18.12.2016 o 19:26, Animka pisze:
>>>> W dniu 2016-12-18 o 17:58, stefan pisze:
>>>>> W dniu 2016-12-18 o 17:27, Animka pisze:
>>>>>
>>>>>> Muszę na google poszukać coś na temat własnoręcznie klarowanego
>>>>>> masełka,
>>>>>> bo nic o tym nie wiem:-(
>>>>>> W ogóle chyba nigdy nie jadłam klarowanego masła.
>>>>>>
>>>>> służę pomocą i polecam. Naprawdę dobre!
>>>>> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc
/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Dzięki, przeczytałam. Wolę jednak nieklarowane :-)
>>>>
>>>>
>>> Klarowane jest niezastapione do smazenia, dodawania do zup i
>>> generalnie do potraw na goraco.
>>> Zwykle maslo bym uzywala tylko na zimno. Do kanapek.
>>>
>> Ja dodaję do prawie wszystkiego. Smażę na nim naleśniki, jajecznicę itp.
>> Pycha.
Ja też używam ciągle - j.w. oraz do fasolki szparagowej, kalafiora,
smażenia i pieczenia ryb.
Na ojeju ryb nie smażysz?
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2016-12-19 22:34:22
Temat: Re: MajonezW dniu 2016-12-19 o 22:12, Animka pisze:
> W dniu 2016-12-19 o 19:23, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-18 o 21:28, samya pisze:
>>>> W dniu 18.12.2016 o 19:26, Animka pisze:
>>>>> W dniu 2016-12-18 o 17:58, stefan pisze:
>>>>>> W dniu 2016-12-18 o 17:27, Animka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Muszę na google poszukać coś na temat własnoręcznie klarowanego
>>>>>>> masełka,
>>>>>>> bo nic o tym nie wiem:-(
>>>>>>> W ogóle chyba nigdy nie jadłam klarowanego masła.
>>>>>>>
>>>>>> służę pomocą i polecam. Naprawdę dobre!
>>>>>> http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc
/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Dzięki, przeczytałam. Wolę jednak nieklarowane :-)
>>>>>
>>>>>
>>>> Klarowane jest niezastapione do smazenia, dodawania do zup i
>>>> generalnie do potraw na goraco.
>>>> Zwykle maslo bym uzywala tylko na zimno. Do kanapek.
>>>>
>>> Ja dodaję do prawie wszystkiego. Smażę na nim naleśniki, jajecznicę
>>> itp.
>>> Pycha.
> Ja też używam ciągle - j.w. oraz do fasolki szparagowej, kalafiora,
> smażenia i pieczenia ryb.
>
> Na ojeju ryb nie smażysz?
>
LOL
Miało być: na oleju.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2016-12-19 23:00:48
Temat: Re: MajonezAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> Na ojeju ryb nie smażysz?
Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2016-12-19 23:02:06
Temat: Re: MajonezAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> Na ojeju ryb nie smażysz?
>>
> LOL
> Miało być: na oleju.
>
Ojeju, nawet nie zauważyłam literówki :-))
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2016-12-19 23:11:07
Temat: Re: MajonezW dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>
>> Na oleju ryb nie smażysz?
> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
słonecznikowym.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2016-12-20 18:49:25
Temat: Re: MajonezAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>
>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
> słonecznikowym.
>
Słonecznikowy
Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2016-12-20 20:28:43
Temat: Re: MajonezW dniu 2016-12-20 o 18:49, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>
>>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
>> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
>> słonecznikowym.
>>
> Słonecznikowy
> Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
> w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
> witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
> tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
> używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
> dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
> http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
>
>
Ja już nie wierzę w te poradniki żywieniowe. Raczej z przymróżeniem oka.
Mój żołądek mi nie wysyla sygnalów, że to jest be.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2016-12-21 02:29:56
Temat: Re: MajonezAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-20 o 18:49, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>
>>>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>>>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
>>> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
>>> słonecznikowym.
>>>
>> Słonecznikowy
>> Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
>> w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
>> witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
>> tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
>> używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
>> dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
>> http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
>>
>>
> Ja już nie wierzę w te poradniki żywieniowe. Raczej z przymróżeniem oka.
> Mój żołądek mi nie wysyla sygnalów, że to jest be.
>
Bo nie chodzi o dolegliwości żołądkowe.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2016-12-21 02:57:45
Temat: Re: MajonezW dniu 2016-12-21 o 02:29, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-12-20 o 18:49, Ikselka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>>
>>>>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>>>>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
>>>> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
>>>> słonecznikowym.
>>>>
>>> Słonecznikowy
>>> Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
>>> w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
>>> witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
>>> tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
>>> używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
>>> dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
>>> http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
>>>
>>>
>> Ja już nie wierzę w te poradniki żywieniowe. Raczej z przymróżeniem oka.
>> Mój żołądek mi nie wysyla sygnalów, że to jest be.
>>
> Bo nie chodzi o dolegliwości żołądkowe.
>
Przecież większość tu ludzi dodaje olej do pieczenia.
Ja do pieczenia nie dodaję. ponadto juz była jedna taka mundra , która
napisała w gazecie artykuł o kawie, że rzekomo jest szkodliwa dla
zdrowia, a szczególnie na serce. a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie.
Mundrzy naulowcy dla szmalu napisali, że margaryna jest zdrowa i przez
tę margarynę i pochodne masła mamy masę upasionych kobiet, wręcz
potworów. Trzeba jeść nieprzetworzone masełko i spożywać prawdziwego
nierakotwórczego oleju (nie rzepakowego). To jest moje zdanie. Jak
jutro albo za 50 lat umrę to znaczy, że takie było moje przeznaczennie.
Wszyscy kiedyś umrą. Jedni na to inni na tamto i mnie to za
przeproszeniem wisi i powiewa.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |