Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makaron na słodko
Date: Mon, 2 Sep 2002 13:43:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <akviun$f5i$1@news.tpi.pl>
References: <aktk6i$6sf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1030967068 15538 217.97.24.161 (2 Sep 2002 11:44:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Sep 2002 11:44:28 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Makaron na słodko
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123263
Ukryj nagłówki
Użytkownik Mo <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aktk6i$6sf$...@n...tpi.pl...
> Szukam przepisu na makaron na słodko z twarogiem. Może ktoś ma znajomości
w
> szkole czy przedszkolu. Niestety tylko tam spotkałam się z taką potrawą.
> Ostatnio bardzo zatęskniłam za smakiem gorącego słodkiego makaronu. Jak
> komuś uda się podpytać jak to się przyrządza, to bardzo proszę o cynk.
>
> Mo.
>
>
może być takie coś? Mi i mężowi bardzo smakuje :)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis184.html - tu jest po prostu zdjęcie,
przepis wklejam niżej
250 gram makaronu szerokie wstążki
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram twarogu (ja dałam półtłusty)
250 gram tłustej śmietany (wzięłam 18%)
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się
nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo
spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać
esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser,
śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego
dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do
specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno
pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do
natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i
wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i
przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Lee Gold Żydowskie gotowanie
pozdrawiam ze ślicznego tego lata Gdańśka
wkn :)
|