Data: 2002-09-02 11:43:10
Temat: Re: Makaron na słodko
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Mo <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aktk6i$6sf$...@n...tpi.pl...
> Szukam przepisu na makaron na słodko z twarogiem. Może ktoś ma znajomości
w
> szkole czy przedszkolu. Niestety tylko tam spotkałam się z taką potrawą.
> Ostatnio bardzo zatęskniłam za smakiem gorącego słodkiego makaronu. Jak
> komuś uda się podpytać jak to się przyrządza, to bardzo proszę o cynk.
>
> Mo.
>
>
może być takie coś? Mi i mężowi bardzo smakuje :)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis184.html - tu jest po prostu zdjęcie,
przepis wklejam niżej
250 gram makaronu szerokie wstążki
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram twarogu (ja dałam półtłusty)
250 gram tłustej śmietany (wzięłam 18%)
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się
nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo
spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać
esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser,
śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego
dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do
specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno
pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do
natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i
wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i
przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Lee Gold Żydowskie gotowanie
pozdrawiam ze ślicznego tego lata Gdańśka
wkn :)
|