Data: 2005-03-01 22:05:57
Temat: Re: Małepiękno
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bogda wrote:
>>>Przy okazji chciałam nawiązać do lawendy, niedawno pisaliśmy o jej
>>>ewentualnych walorach przyprawowych.
>>>(...) Pan użył jako przyprawy lawendy ale nazwał ja lawenda
>>>spożywcza :-)
>>>pozdrawiam, Bogda
>>
>> Jakoś mi dziwnie lawendowo pachniała wołowina !!!
>>Ale moim domownikom smakowało a to się liczy najbardziej ;-)
>>
>> Serdecznie Miłka
>>
>
> Pascal dodawał jej do słodkiego deseru a konkretnie do świeżych zapiekanych
> fig :-)
> pozdrawiam, Bogda
>
>
Ogolnie, lavandula angustifolia, a szczegolnie nierozwiniete paki
kwiatow tej lawendy, stanowia przyprawe znana jako lawenda kulinarna.
Lavandula x. intermedia (lavandin) nadaje sie do kosmetykow, bukietow,
saszetek, ale nie w celach spozywczych.
L. stoechas nadaje sie tylko w celach dekoracyjnych do ogrodu, i nie
jest jadalna.
Lawende mozna uzywac do mies czy innych nieslodkich potraw tak, jak
uzywa sie rozmarynu, ale w mniejszych ilosciach. W slodkich potrawach
uzywa sie suchych lub swiezych kwiatow lub cukru lawendowego, ktory robi
sie tak samo, jak waniliowy. Wiele osob chwali sobie lody waniliowe. Ja
ososbiscie nie cierpie smaku lawendy w jedzeniu, mimo, ze rozmaryn lubie.
Magdalena Bassett
|