Data: 2001-01-31 16:54:38
Temat: Re: Malosolne
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
dzieki :))))))) okazuje sie, ze to calkiem blisko mojego mca
zamieszkania:)))
Użytkownik "fghfgh" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3A77F589.FA102162@poczta.onet.pl...
>
>
> rena wrote:
>
> >
> > gdzie je kupilas (miasto, sklep)???
>
> Warszawa, Praga Pln, ul. Inzynierska/ rog Ratuszowej obok przystanku
> autobusowego. Sklep nazywa sie bodajze "U Adama" czy "U Tomka" nie
> jestem pewna. Wczoraj wracajac kupilam znowu kilka ogórasów i zanim
> dotarlam do domu, polowy juz nie bylo :)
>
> >
> > > W zwiazku z tym wczoraj byla na kolacja delikatna jarzynowa z
> > > ogóreczkami malosolnymi-daly jej bardzo delikatny kwasnawo-czosnkowy
> > > posmak, i salatka z tychze ogórków :))
> >
> > przepis please:))) az slinka leci:)
>
> Na salatke czy na zupe? Bo jedno i drugie najprostsze na swiecie-
> wracajac do domu o 7 wieczorem marze tylko o tym, zeby jak najszybciej
> zjesc cos dobrego i odpoczac, i brakuje czasu na dluzsze zabawy w
> kuchni..niestety...
>
> Zupa
> 2-3 marchewki,
> 2-3 pietruszki
> seler
> por
> 2-3 nie za duze cebule
> 4-5 ( a mozna i wiecej jak ktos chce ) ogórków malosolnych
> smietana, maka-do smaku
> maslo/ 1,5 lyzki
> sól, pieprz
>
> Jarzyny- marchewka, pietruszka, seler scierasz na tarce z grubymi
> oczkami. Cebule siekasz na gruba kostke, seler kroisz na kawalki podobej
> wielkosci jak cebule. Wrzucasz do osolonej wody i gotujesz z kostka
> rosolowa badz polowie masla. Równoczesnie scierasz ogórki i dusisz na
> reszcie masla. Jak wywar bedzie gotowy laczysz z ogórkami, laczysz ze
> smietana i odrobina maki-tak, zeby to sie zrobilo w miare geste i
> tresciwe, pieprzysz do smaku i gotowe. W sumie-jak klasyczna ogórkowa
> tyle , ze o wiele delikatniejsze w smaku, dzieki ogóreczkom lekko
> kwasnawe a dzieki wiekszej ilosci cebuli lekko slodkawe-takie bardzo
> delikatne.
> Jak widac przepis moze malo wyszukany ale dobry na lekki i tresciwy
> jednoczesnie posilek.
>
> A salatka- tez smieciówka typowa z tego co akurat w lodówce:
>
> 2 pomidory
> 3-4 ogórki malosolne
> 1 papryka
> 5-10 dk sera zóltego
> pare listków salaty glowiastej/kapusty pekinskiej czy co tam kto lubi
> kilka rzodkiewek
> Sos:
> lyzka-poltora oliwy lub oleju
> sól pieprz cukier
> lyzeczka musztardy
> 1/4 lyzeczki octu lub soku z cytryny
> 2 lyzki soku z buraków ( moze byc kupny, mozna ugotowac buraczka i
> zrobic pozniej z buraka cwikle a wywar wykorzystac, mozna lyzke barszczu
> w proszku ) Mieszam i uzyskuje sos przypominajacy vinegret ( tak sie to
> pisze? ) ale o pieknym bordowym kolorku.
> siekam warzywa, dodaje sos i gotowe..
> Jesli mozesz jesc jajka to mozesz dodac.
> smacznego
> agi
|