Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Małże (P)
Date: Mon, 15 Jul 2002 08:35:28 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <agu11u$ssg$1@news2.tpi.pl>
References: <7UUX8.234419$IR.4575502@news.chello.at> <agslha$9v$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1026721662 29584 217.96.222.87 (15 Jul 2002 08:27:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Jul 2002 08:27:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116601
Ukryj nagłówki
"Domin" <s...@p...onet.pl> wrote:
>Przepis 1.
>
>MALZE SAUTE
>1 kg malzy umytych i moczonych przez 2 godziny, 1 zabek czosnku, 1 lyzka
>drobno posiekanej natki pietruszki, 5 lyzek oliwy z oliwek, swiezo zmielony
>czarny pieprz.
> Wymoczone malze wlozyc do rondla, zalac osolona woda tak aby je ledwie
>nakryla, po czym gotowac pod przykrywka do czasu kiedy skorupki sie nie
>otworza....(...)
ciach
..sie wtrace........:)
Z mojego skromne doswiadczenia z mulami (malzami) wynioslam
spostrzezenie.......nie nalewac im wody (ewentualnie dodac
odpowiednia ilosc wina - taka na smak a nie na podtopienie). Malze
wrzucone do garnka w ktorym jest zaledwie struzka oliwy na dnie,
zareaguja odpowiednio - wypuszcza z siebie galon soku i
dodatkowe ich zatapianie moze stanac na przeszkodzie ich
esencjonalnosci......Malz wyda z siebie to co ma najlepsze....a my doprawimy
to odrobina bialego (lub nie) wina....
Belg doda troche piwa, Francuz smietany, Chorwat
pomidorow............a sos zawsze i tylko wyssie bulka :)
(aha - W-i-e-c-e-j N-a-t-k-i ! W-i-e-c-e-j N-a-t-k-i !
W-i-e-c-e-j N-a-t-k-i !!!)
AgataW
|