Data: 2002-07-15 08:35:28
Temat: Re: Małże (P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Domin" <s...@p...onet.pl> wrote:
>Przepis 1.
>
>MALZE SAUTE
>1 kg malzy umytych i moczonych przez 2 godziny, 1 zabek czosnku, 1 lyzka
>drobno posiekanej natki pietruszki, 5 lyzek oliwy z oliwek, swiezo zmielony
>czarny pieprz.
> Wymoczone malze wlozyc do rondla, zalac osolona woda tak aby je ledwie
>nakryla, po czym gotowac pod przykrywka do czasu kiedy skorupki sie nie
>otworza....(...)
ciach
..sie wtrace........:)
Z mojego skromne doswiadczenia z mulami (malzami) wynioslam
spostrzezenie.......nie nalewac im wody (ewentualnie dodac
odpowiednia ilosc wina - taka na smak a nie na podtopienie). Malze
wrzucone do garnka w ktorym jest zaledwie struzka oliwy na dnie,
zareaguja odpowiednio - wypuszcza z siebie galon soku i
dodatkowe ich zatapianie moze stanac na przeszkodzie ich
esencjonalnosci......Malz wyda z siebie to co ma najlepsze....a my doprawimy
to odrobina bialego (lub nie) wina....
Belg doda troche piwa, Francuz smietany, Chorwat
pomidorow............a sos zawsze i tylko wyssie bulka :)
(aha - W-i-e-c-e-j N-a-t-k-i ! W-i-e-c-e-j N-a-t-k-i !
W-i-e-c-e-j N-a-t-k-i !!!)
AgataW
|