Data: 2002-04-11 21:25:55
Temat: Re: Masa makowa do makowca
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jacek Dominik <v...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a93tl7$6np$...@n...tpi.pl...
> jak zrobić masę makowa do makowca??
> opiszcie mi to, proszę!
>
> odwdzięczę się bo znalazłem przepisy na grila
> (na 20:00 będą)
To jest najlepsza na swiecie masa makowa:
800g maku
pol kostki masla
200ml mleka skondensowanego
200g miodu (nie gryczanego, najlepiej wielokwiatowy)
100g cukru
cukier waniliowy
150g siekanych migdalow
150g siekanych orzechow wloskich
150g skórki pomaranczowej (nie tej kupowanej, w porownaniu do robionej w
domu nie ma w ogole aromatu)
150g rodzynkow
150g siekanych fig
200g konfitury z platkow rozy
lyzka cynamonu
Wykonanie:
Mak zalewamy w garnku woda, odlewamy brudy, zalewamy ponownie i zagotowujemy
5 min. Gdy wystygnie odcedzamy i mielimy 3 razy w maszynce ale KONIECZNIE
przez sitko o najmniejszych oczkach, jak do pasztetu. Przez to zwykle jak do
surowego miesa mozna mielic i sto razy i efekt zaden, pozniej w zebach
trzeszczy. Zmielony mak wrzucamy na roztopione maselko, dodajemy mleko,
miod, cukier i przesmazamy na bardzo malym ogniu (latwo sie przypala, trzeba
mieszac czesto). Za godzinke dodajemy bakalie i znow godzinka. Czasami tak
sie robi, ze to-to jest rzadkie, wtedy nie przestajemy smazyc az do
uzyskania gestej, zwartej konsystencji. Na sam koniec dodajemy konfiture z
platkow rozy i cynamon. I to jest wlasnie clou smaku. Żadnych agresywnych
olejków
migdałowych i innych chemikaliów!
Jezeli chcesz do kompletu super latwy przepis na pyszne i zawsze udajace sie
ciasto do zapakowania tej masy, daj znac!
Agata Solon, naturalna
|