Data: 2005-12-23 14:42:16
Temat: Re: Masa marcepanowa
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Tukan napisał:
>>Ja zawsze robię marcepany z 40 dag migdałów słodkich, kilka szt.
>>gorzkich, 40 dag cukru i troszkę wody z kroplą olejku różanego + sok z
>>cytryny.
>
>
> Możesz podać ten przepis na marcepany ??
> Bardzo je lubię, ale do tej pory jadłem tylko kupne.
Składniki, jak wyżej. Migdały (obrane z brązowej skórki) przepuścić
przez maszynkę do orzechów, zmieszać z cukrem pudrem, zwilżając wodą.
Wyrobić masę. Dawać do wysypanych cukrem foremek do marcepanów lub na
blachę. Piec ok. 20 minut w niezbyt gorącym piekarniku. Można polukrować
lukrem cytrynowym lub różanym.
A ta masa na ewentualny tort oczywiście na surowo, też dobra :)
Jeśli do tych składników zamiast wody doda się kilka białek i rozciągnie
na płaskiej blasze w kwadrat, powstaje bardzo dobry mazurek marcepanowy.
ale to już na inne święta ;)
--
pa, BBjk
|