Data: 2007-01-02 04:25:54
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1167690869.657386.44230@n51g2000cwc.googlegroup
s.com...
Panslavista napisał(a):
> Do takich wyrobów wolę używać zwykłej makutry (z Boguchwały k/Rzeszowa -
> sprzed 30 lat - komplet trzech).
Mam, a jakże! W celach dekoracyjnych stoją sobie na półce -
nieużywane. Gdybym ich używała, to już na nic innego nie miałabym
siły... Ręka by mi już dawno odpadła, a tak - Mumik robi wszystko,
a ja siedzę sobie i piuplam :-)))))
Witaj!
Majonez zrobiony w makutrze jest trwalszy niż ukręcony robotem i ma
lepszy smak.
Albo taki sos "ali-oli" (do potraw mniej czosnku) - główka czosnku, całe
jajko, szklanka oliwy, szczypta soli. Jakże świetnie robi się go w tej
najmniejszej - najpierw czosnek z solą , po utarciu jajko, a na końcu olej -
doskonałe lekarstwo na przeziębienia, anginy i grypę....
A dla tych, którzy myślą o tych makutrach jak o byle jakim wyrobie
rzemieślniczym dodam - jest to wyrób zakładów ceramiki elektrotechnicznej -
izolatorów - doskonała porcelana elektrotechniczna (rowki wewnątrz przez
trzydzieści lat używania ani trochę się nie starły, po wierzchu polewana -
jak izolatory - wzorek, gładkość i nade wszystko kolor - dakoracyjne to one
są!
|