Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Adamo 2." <a...@c...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maslo
Date: Tue, 16 Dec 2003 12:55:42 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 74
Message-ID: <brms2j$4cc$1@opal.futuro.pl>
References: <brg620$7j1$1@atlantis.news.tpi.pl> <141220030113158594%wlalos@onet.pl>
<brh9ca$lb0$1@atlantis.news.tpi.pl> <141220031124127997%wlalos@onet.pl>
<brhe5k$ebr$1@inews.gazeta.pl> <141220031135459607%wlalos@onet.pl>
<brhgdb$lhc$1@inews.gazeta.pl> <141220031226010544%wlalos@onet.pl>
<brhhvk$qrr$1@inews.gazeta.pl> <141220031350475708%wlalos@onet.pl>
<brlae4$9nm$1@inews.gazeta.pl> <brlmar$952$1@opal.futuro.pl>
<brmggo$1vr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: szilo.media4.pl
X-Trace: opal.futuro.pl 1071575955 4492 62.233.177.126 (16 Dec 2003 11:59:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Dec 2003 11:59:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183408
Ukryj nagłówki
Użytkownik "jakub" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:brmggo$1vr$1@inews.gazeta.pl...
> na co? na brak intencji? ludzi brzydzą różne rzeczy, jednych surowe
> warzywa, innych przypalone masło...
hej, za bardzo osobiście to bierzesz do siebie;)
Nie masz szans -MI obrzydzić masła;)))
> > A z tego, co ja wiem substancje wdychane przez palaczy są /wybitnie/
> > rakotwórcze, jednak nie przeszkadza im to w paleniu;)))
>
> To chyba OT...
> A Ty palisz? Ja kiedyś paliłem i wiem, że to rzeczywiście dosyć
> wciągające, mimo świadomości skutków. Można dodać że dożylne zastrzyki
> heroiny dają ponoć nadzwyczaj przyjemne wrażenia, mimo że też podobno
> nie są całkiem dla zdrowia obojętne...
OT ale IMHO równie chybione porównanie, a tutaj wpływ palenia na powstawanie
nowotworów jest bezsprzeczne;) Ja nie palę.
> Hmmm, wydaje mi się że zakres Twojej wyobraźni nie ma tu nic do rzeczy...
Skoro ja sądzę, że ma to jednak ma, to nie ja wyobrażam sobie rakotwórczość
masła;)))
> A poza tym de gustibus... nie uważam się za gastronomicznego guru, ale
> bez względu na rodzaj i skład potrawy _przypalanie_ jakiegokolwiek jej
> składnika wydaje mi się nieporozumieniem kulinarnym. Chyba że chodzi Ci
> o coś innego, w takim razie trzeba by uzgodnić definicje...
Powtórzę Twoje słowa "Hmmm, wydaje mi się że zakres Twojej wyobraźni nie ma
tu nic do rzeczy..." bo one pasują najlepiej jako odpowiedź;))) A poza tym,
zgadzam się, gastronomicznym guru nie jesteś;)))
> chyba rzeczywiście i to dość mocno. Porównywanie śmierci w wypadku ze
> świadomym narażaniem się na raka (dotyczy to tyleż palaczy, co
> konsumentów rakotwórczych potraw) jest rzeczywiście jakby naciągane.
Naciągane jest stwierdzenie, że trzeba się wystrzegać masła, bo jest
rakotwórcze.
Moje porównanie jest jak najbardziej trafne i obrazowe (wyobraźnia). Jeśli
nie wyjdziesz z domu, to nie przejedzie Cię samochód na 100% więc
przynajmniej masz pewność przeżycia. Jeśli nie będziesz palił, to
odpowiednio mniej substancji rakotwórczych dostanie się do Twojego
organizmu. A Twoim zdaniem (nie znam potwierdzenia naukowego) masło po
odpowiedniej obróbce jest rakotwórcze...
> A wiesz, do głowy by mi nie przyszło, że mógłbym siłą wydrzeć Ci z rąk
> ukochaną patelnię z przypalonym masłem. Z różnych powodów to raczej
> niemożliwe. Naprawdę nie masz się czego bać.
Mi także to do głowy nie przyszło i na pewno się nie boję;)))
> hmmm, może o to żeby sie pochwalić że wiem jakie to przegrzane masło
> jest niezdrowe?
Skoro "wiesz", to podaj źródło wiedzy, ok?
Ja podaję moje:
http://www.eurovipnet.neostrada.pl/klinika/content/c
holesterol.htm
"Bardzo szkodliwe jest smażenie , podczas którego tłuszcze wielonienasycone
(wrażliwe na wysoką temperaturę) utleniają się i stają się " trans".
Najlepiej smażyć jest na oliwie z oliwek , sklarowanym maśle lub skwarku
słoniny."
Więc rozumiem, że albo masz inne źródło wiedzy, albo nie smażysz wogóle. Bo
nic innego sensownego nie napisałeś, smażenie na maśle jest zdrowsze niż na
podłym oleju;)))
Pozdrawiam,
Adam
|