Data: 2003-12-16 10:06:35
Temat: Re: Maslo
Od: jakub <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Twoje wiadomości są niepełne. Masło klarowane jest jednym z
> najlepszych tłuszczów do smażenia w wysokich temperaturach, lepszym niż
> wszelkie oleje, wytrzymującym temperatury powyżej 190 stopni, nie
> rozkładając się i zachowując walory smakowe.
przyjmuję do wiadomości
>
[...]
Jednak tak samo rakotwórcze mają być rumiane
> skórki na pieczywie, przyrumienione, rumiana pieczeń itp. Nikt jdnak
> jeszce nie zachorował na raka dlatego, że czasami smaży na rozpalonym
> maśle.
a, to juz wypadałoby zweryfikować. To stwierdzenie typu "nikt jeszcze
nie zachorował na raka dlatego że sobie od czasu do czasu zapali" dość
powszechne nawet w literaturze medycznej jeszcze kilkadziesiąt lat temu
Nikt rozsądny też nie będzie stale tak smażył. Jednak
> przyrządzenie sobie od czasu do czasu w ten sposób potrawy, lub polanie
> jej "beurre noir" nikogo jeszcze nie zabiło.
masz bogatszą wyobraźnię niż ja... obraz stosu nieboszczyków wokół
półmiska jakoś mi nawet do głowy nie przyszedł ;-)))
>
>
[...]
>
> To Twoja strata.
>
oj, obawiam się że niewielka... zresztą mam jeszcze parę
niewypróbowanych smaków, które mnie jakoś bardziej kręcą...
jakub
|